Lassan véget ér az eperszezon, igyekeztem az idén kimaxolni az eper adta lehetőségeket. Még egy utolsó nekifutással a piacon vettem 5 kilót, amiből a mélyhűtőbe is került, lett belőle egy gyönyörű epres sajttorta, és a már kicsit szottyadtabb darabokból egy frissítő eperhab.
Az eperhab remek találmány, ha van felesleges tojásfehérjéd, illetve epred, amit nem sajnálsz összetörni. Pillanatok alatt elkészül, és remek desszert vagy akár fagyi is készülhet belőle. Az én anyukám gyerekkoromban sokat készítette nekünk. Ettük frissen és fagyasztva (fagyi helyett) egyaránt, szép emlékek fűződnek hozzá.
Most, az idei szezonban, ahogy válogattam az epreket, és láttam, hogy egyik-másik már túlérett, eszembe jutott, és rögtön rá is kívántam. 🙂
Megosztom veletek is a receptjét!
Hozzávalók 6 adag eperhabhoz:
- 7 tojásfehérje (kb. 200 g)
- fél kg eper
- 12 dkg cukor (vagy 6 dkg cukor és 3 dkg eritrit)
- 7 g zselatin
- 30 g víz
Az epret az édesítők felével összezúzom (én botmixerrel tettem), majd félreteszem. A tojásfehérjéket a maradék cukorral üstbe teszem, és gyönyörű kemény habot verek belőle.
Közben a zselatinport jól lehűtött 30 ml vízben feloldom, állni hagyom amíg megduzzad.
Ha már szépen fénylik a tojásfehérje habom és elég kemény, szépen lassan hozzácsurgatom az epervelőt, és tovább keverem még vagy fél percig.
A zselatint közben a mikróban 30 mp alatt felmelegítem (ne fusson ki, de szépen olvadjanak fel a zselatin szemcsék). Várok vele 1 percet, hogy ne legyen forró. Az eperhabból két evőkanállal hozzákeverek, majd visszaadagolom az összes habba, keverés közben. (Ez a lépés azért fontos, mert ha a zselatin rögtön a hideg habbal találkozik, összeugorhat, és akkor zselatincsomókat kell rágcsálnunk, miközben a habot viszont nem fogja meg.)
Ha azonnal megeszitek, nem is szükséges beletenni a zselatint. Az ugyanis azt a célt szolgálja, hogy ha a habnak állnia kell (mondjuk a hűtőben órákig, esetleg másnapig), a tojásfehérje ne essen össze.
A zselatinnal még 1 percig keverem, aztán már csak tálkákba kell adagolni, és ehetjük is, vagy mehet a fagyasztóba fagyinak!

Plusz tipp: nagyon apróra vágott mentalevéllel dúsítva különleges ízélmény 🙂