2021. október 22.
KezdőlapEgészség6 tipp a vízvisszatartás megszüntetésére

6 tipp a vízvisszatartás megszüntetésére

Ödéma akkor jelentkezik, amikor a szegényes véráramlás miatt a víz kijut az erekből a szövetek közé, mint például a kötőszövetbe és ez duzzanatot okoz. Az ödémát még vizesedés néven is szokták emlegetni, amely leggyakrabban a boka körül és a lábszár alsó részében alakul ki.

Nézzük, mi módon kerülhetjük el végtagjaink kellemetlen duzzanatát:

Nátriumbevitel szabályozása

Ez nagyon fontos, mivel hatással van a szervezet vízháztartására. A napi sóbevitel nem haladhatja meg a hozzáadott 5g-ot naponta.

B6-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, amelyek a zsírok, fehérjék metabolizmusához szükségesek. A vérsejtek képződéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és az ödéma kialakulásának megelőzéséhez is elengedhetetlenek. Ilyen élelmiszerek: máj, hús, hüvelyesek, tojás.

Káliumbevitel növelése

A kálium fontos ásványi anyag a sejtek számára, az ideg- és izomműködéshez, az ingerület-átviteli folyamatokhoz,  transzportfolyamatok megfelelő működéséhez, a vízháztartás egyensúlyának fenntartásához, a vérnyomás csökkentéséhez. Kifejezetten magas a szintje a banánban, kiwiben, narancsban.

Hidratáltság

Bár ez kevésbé tűnik logikusnak, a vízvisszatartás kiszáradás közeli állapotban is bekövetkezik, amikor a szervezet annyi folyadékot veszít, hogy ezáltal igyekszik kompenzálni a veszteséget.

Feldolgozott élelmiszerek kerülése

A félkész és gyorséttermi ételek kifejezetten magas hidrogénezett olaj- és sótartalommal rendelkeznek, amely kapcsolatban áll az ödéma kialakulásával.

Magnéziumbevitel növelése

Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű magnéziumot, akkor a víz nem tud eljutni megfelelően a sejtekhez és a végtagokban halmozódik fel. Kiváló magnéziumforrásnak számítanak a diófélék, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, étcsokoládé, zöld leveles zöldségek.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

  +  31  =  38

Legnépszerűbb

- Advertisment -