2021. december 1.
KezdőlapOtthonKertOrrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény

Szépek, de sok kellemetlenséget is okozhatnak allergia esetén.

Bár a szobanövények a lakás díszei, sajnos meg is keseríthetik az ember életét, akár észrevétlenül is. Egyes fajták ugyanis kellemetlen allergiát okozhatnak.

Orrfolyás, tüsszögés, szájnyálkahártya-viszketés, szemkönnyezés esetén érdemes a lehetőséget is számításba venni, hogy vajon van-e a lakásban olyan növény, amely kiválthat allergiás panaszokat, irritációt?

Allergén szobanövények

A következő listával igyekszünk segíteni az áttekintést: népszerű, gyakran nevelgetett szobanövényeket sorolunk, melyek jelenléte allergiát okozhat a levegőbe kerülő spóráik, nedveik, illóolajaik által.

Ciklámen

A szépen virágzó ciklámen virágpora orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést okozhat azoknál, akik érzékenyek rá.

Fikusz

A növény tejnedve mérgező, csak kesztyűben szabad vele foglalkozni, durva irritációt okozhat ugyanis. A levegőbe párolgó nedvei légúti panaszokat okozhatnak, amik akár asztmatikus tünetekig is fokozódhatnak.

Páfrány

Spóráit elszórva okozhat allergiás tüneteket, mert könnyen megtapadhatnak a nyálkahártyán.

Citromfa

A citrusfélék általában, így a beltéren gyakran tartott citromfa is okozhat allergiás panaszokat.

Orchidea

A közkedvelt, mutatós virág önmagában is allergizálhat pollenje miatt, de a szezonális allergiában szenvedők panaszait is súlyosbíthatja.

Könnyezőpálma

A népszerű szobanövény léggyökereiben lévő folyadék akár égési sérülést is okozhat, a nyálkahártyára kerülve duzzanatot, légzési nehézséget is előidézhet.

Borostyán

Ha légúti allergiás lakik a lakásban, ne kerüljön borostyán a teraszra, erkélyre, mert előhozhatja allergiás tüneteit, orrfolyást, tüsszögést okozva.

Virágföld

Nem virág, de valami szaporodhat benne: érdemes a cserépben a földet két átültetés közt is időről időre lefedni egy másik réteg földdel, mert a rajta esetlegesen megtelepedő gombák fehéres rétege légúti panaszokat okozhat. A nagyon fehér földet jobb lecserélni.

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

3  +  4  =  

Legnépszerűbb

- Advertisment -