2022. január 20.
KezdőlapLélek„Mikor mész már férjhez?” Így érheted el, hogy többé ne tegyék fel...

„Mikor mész már férjhez?” Így érheted el, hogy többé ne tegyék fel neked ezt a kérdést!

Mikor mész férjhez? Mikor lesznek már gyerekeid? Miért nem látogatod többször a testvéredet? Sokakat kergetnek sírba a kedves rokonok, barátok az ilyen és ezekhez hasonló kérdésekkel. Ha te is unod a számonkérő vagy kíváncsiskodó kérdéseket olvass tovább, mert megtudhatod, mit kell tenned annak érdekében, hogy többé ne kelljen belemenned ezekbe a beszélgetésekbe.

Léteznek kíváncsi és érdeklődő emberek. Ettől függetlenül sokakat bosszanthat az, ha havi vagy akár éves szinten megkapják a kérdést: Mikor mész férjhez? Mikor akarsz szülni? Mikor jössz már el velem végre egyszer bulizni?

Az semmiképpen sem célravezető, ha letorkoljuk a rokonokat, barátokat vagy bárkit, aki rákérdez. Ellenben van 8 remek módszer, amivel sikeresen leszerelheted őket és elérheted, hogy többé ne kelljen hallanod ezeket a kérdéseket:

1. Fordítsd meg a kérdést

A családi állapottal vagy általában a személyes élettel kapcsolatos kérdések nemcsak tolakodóak, hanem sértőek is lehetnek. Ahelyett, hogy védekezni kezdenél, és passzív-agresszív beszélgetést indítanál, egyszerűen csak fordítsd meg a kérdést:

Például megkérdezik tőled: „- Miért nem vagy még férjnél?”

Erre válaszolhatod azt: „- És te miért nem?” vagy „Te miért vagy még mindig házas?”

Nem szabad azt éreztetned, hogy meg kell védened magadat és a döntéseidet mások előtt. Egy ilyen kérdés viszont áthelyezi rólad, a másik félre a figyelmet és még akár a saját életén is elgondolkozhat.

2. Légy közvetlen és egyértelmű, még akkor is, ha ez durva lehet

A nagyon egyenes választ néhány ember durvának foghatja fel, de ez az egyik módja annak, hogy megmutasd valódi érzéseidet. Tehát, ha úgy gondolod, a másik ember átlépi a határt, megmondhatod neki: ez nem az ő dolga. Légy magabiztos és a másik biztosan meg fogja érteni: hanyagolnia kell ezt a kérdést.

Pl.: „- Mikor fogsz már egy férfit és alapítasz családot?”

Válasz: „Őszintén? Ez nem a dolgod.”

Válaszolj magabiztosan és egyenesen a feltett kérdésre.

3. Kérdezd meg őket, miért olyan fontos számukra, hogy tudják

Egész egyszerűen kérdezd meg az illetőt, miért akarja tudni, amit. Így kiderül a valódi szándéka. Nem kell agresszívnak vagy gyanakvónak lenned, csak nyugodtan kérdezz vissza. Tartsd meg könnyed és barátságos hangodat, ezáltal a másik nem kezd védekezni vagy jó eséllyel elkerülheted a sértődést.

4. Fogalmazd át a kérdést

Ezzel a módszerrel a kellemetlen kérdésről egy kényelmesebb vitaterületre irányíthatod a társalgást.

Pl.: „-Mikor jössz már el végre velem az edzőterembe?”

Válasz: „Úgy érzed, szükségem van rá?”

Alapvetően egy olyan pontra irányítod a beszélgetést, amellyel nincs gondod. És ez teljesen logikus, ha nem vagy hajlandó másokkal beszélgetni egy adott témával kapcsolatos gondolataidról és érzéseidről. Nemcsak elkerülheted a közvetlen válaszadást, hanem létrehozhatsz egy másik témát, amely más beszélgetéshez vezethet.

Forgasd ki a kérdést.

5. Adj egy tanácsot a közvetlen válasz helyett

A legutóbbi szakításodról beszélni meglehetősen nehéz és érzelmes lehet, de a kíváncsi emberek mégis megkérdeznek erről. Tudni akarják, miért szakítottál vele vagy ő miért lépett ki a kapcsolatból.

Elkerülheted a válaszadást, ha felajánlasz néhány személyes tanácsot, amelyek segítettek a továbblépésben. Így nem kell túl sok részletet elárulnod a kapcsolatról, de általánosabb beszélgetést hozol létre. Egy nagyobb társaságnál ezáltal más is beszállhat a beszélgetésbe.

Pl.: „Miért szakítottál Viktorral?”

Válasz: „A terápia és a meditáció valóban segített.”

6. Tréfával érd el, hogy a kérdező visszavonulót fújjon

Legyünk őszinték, akik bele akarják ütni az orrukat mások dolgába, megérdemelnek egy kis szégyent. Azáltal szégyellik el magukat, hogy ráébrednek: tolakodóak voltak. Ilyen egyszerű válaszod lehet a kényes kérdésre: „Hű, te elég kíváncsi vagy, nem?” és akár elsétálsz. Ezzel megakadályozod, hogy a beszélgetés tovább haladjon, és elkerülöd az esetleges kellemetlenségeket.

Humorral add a tudtára, ha túl tolakodó.

7. Kerüld a válaszolást bókolással

Sokan szeretik a bókokat, szívesen elfogadnak egyet, és beszélnek valamiről, ami épp foglalkoztatja őket. Tehát, amikor megkérdezik, mikor lesznek gyerekeid, kezdj el beszélni a gyerekekről (vagy az illető gyerekeiről) és arról, hogy milyen csodálatosak. Még tovább terelheted a beszélgetést azzal, ha megdicséred a csodálatos munkájáért, hogy milyen jó szülő.

8. Válaszolj kétértelműen

A kétértelműség nem hagy teret a másik személynek, hogy további kérdéseket tegyen fel, mivel nem kap határozott válaszokat. Ez akkor működik, ha nem akarsz válaszolni egy kérdésre, vagy ha előbb el akarsz gondolkodni rajta. Hozz létre egy titokfátylat, és a másik rájön: nem kaphat egyértelmű választ. Ez mindenképpen jobb, mintsem hazudni, ami előbb-utóbb úgyis kiderülne.

Pl.: „-Hogy haladsz a munka kereséssel?”

Válasz: „Mindent elmondok a maga idejében.”

Az eredeti cikk

Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

  +  20  =  22

Legnépszerűbb