KezdőlapGasztroTeljes kiőrlésű néró aprósütemény eritrittel

Teljes kiőrlésű néró aprósütemény eritrittel

A néró aprósütemény az egyik legfinomabb a kevert omlósok kategóriájában, ami nem véletlen, hiszen rengeteg tojássárga van a tésztájában, és ez hihetetlenül omlóssá teszi. Így van ez még akkor is, ha részben teljes kiőrlésű lisztből készítem, és a cukor egy részét ertrittel helyettesítem, hogy egy kicsit egészségesebb legyen.

A néró tészta készítésének van egy két kényes pontja, de ha végigolvasod ezt a cikket, nagy eséllyel tökéletes aprósütit tudsz készíteni, ami nyáron, a meleg napokon is könnyen szállítható, tehát kirándulásra, strandra is vihető.

Hozzávalók

  • 10 tojássárga
  • 250 g búzaliszt BL55
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 300 g vaj vagy margarin (az én tapasztalatom az, hogy margarinnal könnyebb dolgozni)
  • 150 g porcukor
  • 80 g eritrit
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 20 g vaníliás cukor
  • kb. 300 g savanykás lekvár (én most épp eperrel készítettem, ami nem a savanykásak közé tartozik, de hát most készült el a friss, eritrittel készült eperlekvárom, nem lehetett neki ellenállni 🙂 )
  • 100 g csokoládé a díszítéshez

Hogy állj neki?

Én robotgéppel dolgozom, mert az nagyon megkönnyíti a munkámat. Az egész ott kezdődik, hogy a margarint a mikróban épp csak annyira melegítem, hogy ne legyen hideg, de fontos, hogy ne is follyon el. Lágy állagúnak kell lennie, hogy az ujjadat nagyon könnyedén bele tudd nyomni. Ez azért fontos, hogy az édesítő anyagokkal együtt egy könnyű habot lehessen belőle keverni. A margarint, a cukrot, az eritritet és a vaníliás cukrot kb. 5 percig keverem.

Amikor már elég habos, alacsony fordulaton egyesével hozzáadom a tojássárgákat, majd a citromhéjat is. Egy gyönyörű sárga, habos krémet kell, hogy kapjak.

Most jön egy trükk. Mivel a liszt bekeverése után a tésztám rohamosan keményedni fog, és ezért egyre nehezebb lesz kinyomnom a zsákból, ezért a lisztet is megmelegítem a mikróban, ez lelassítja ezt a folyamatot (vigyázat, csak lassítja!).

A langyosra melegített lisztet már fakanállal keverem a vajas krémbe, majd amilyen gyorsan csak tudom, nyomózsákba szedem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe kb. 4 cm átmérőjű félgömböket nyomok belőle. Érdemes figyelni, hogy a félgömböknek ne legyen csúcsa, mert akkor nehezebb lesz tölteni.

190 fokos sütőben 9 percig sütöm. Fontos, hogy a néró tésztának nem szabad megbarnulnia, még akkor sem, ha kivételkor még lágynak tűnik. Ahogy hűl, úgy fog szilárdulni.

Amikor az összes tésztát kisütöttem, a félgömbök felét fejre fordítom, szintén nyomózsákból mindegyikre lekvárt nyomok (nem keveset, így lesz még puhább), majd egy másik tésztát teszek rá, kicsit összenyomom.

Ehhez a süteményhez ne nagyon folyós lekvárt válasszunk, mert azzal nehéz lesz dolgoznunk. Ha meg akarjuk könnyíteni a saját dolgunkat, érdemes a lekvárt áttörni (vagy botmixerrel átdolgozni), így nagyon könnyű tölteni.

Egy éjszakára (vagy legalább néhány órára) pihenni hagyom, hogy a lekvár jól összefogja és ne csússzon egymáson a két fél, majd a csokit felolvasztom, és egy nylon zacskó egyik sarkába töltöm. A sarkon egy pici lyukat vágok ollóval, és a csokival megspriccelem a tálcára rakott sütiket.

Kirándulásra vagy strandra készíted? Akkor hagyd el a csokit, mert az csak meg fog olvadni, hidd el, anélkül is isteni!

Egészséges receptekért kattints a gluténmentes, tejmentes, cukormentes zabpalacsinta receptünkre, vagy nézd meg, hogy készítem én a teljes kiőrlésű kovászos kenyeret!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb