Itt a tavasz és a nyár, a kert telis-tele frissebbnél frissebb, ropogós zöldségekkel, de ha nincs is kerted, a boltokban és a piacokon már viszonylag emberi árakért lehet beszerezni a grillezett zöldségnek valót.
Hogy mennyire egyszerű és könnyű a friss zöldségekből percek alatt egy igazán isteni finom, egészséges és laktató ételt varázsolni, most megmutatom.

Hozzávalók:
Mindenféle zöldség, amit szeretsz, és grillezhető, például:
- cékla
- lilahagyma
- sárgarépa
- gomba
- paprika (bármilyen fajtája)
- zöldbab
- cukkini (nálam nagy kedvenc)
- padlizsán
Ha csalni akarok (és miért ne csalhatnék?), teszek hozzá egy kis fagyasztott ázsiai vagy mexikói zöldségkeveréket. Mivel ezekben a hüvelyes borsótól kezdve a csöves kukoricán keresztül a babig még sok olyan zöldség található, ami nem biztos, hogy éppen terem a kertben, vagy könnyen kapható, színesíthetjük vele a keverékünket. Arról, hogy vajon melyik az egészségesebb zöldség, amit a boltban frissen vásárolunk, vagy fagyasztva, itt olvashatsz! Na lássuk, mi kell még hozzá. Hát, nem sok minden….
- 1 evőkanál zsiradék (kókuszzsír, étolaj, olívaolaj, bármi..)
- egy leletnyi bors (ízlés szerint)
- kb. 2 evőkanál szójaszósz
- két csipet só
- 2 tojás
A mennyiségeket nyugodtan szabjuk a család étvágyához, de a fenti, utóbb megjelölt összetevők összesen kb. 60 dkg zöldséghez valók.

Dobjuk össze gyorsan!
Az egész művelet legbonyolultabb része, hogy előkészítsük a zöldségeket. Fontos, hogy alaposan mossuk meg a friss zöldségeket, majd amelyiket szükséges, tisztítsuk meg (sárgarépa, hagyma, cékla, stb.). Én a gombának nem húzom le a külső rétegét, csak alaposan megmosom, aztán már szeletelem is.
Ha van rá mód, játsszunk a színekkel, mert sokkal gusztább a végeredmény, és a nyálelválasztásunk is jobban megindul. Játsszunk a formákkal is, az egyik zöldséget vágjuk kisebb hasábokra, a másikat kockákra, a répából én például gyakran zöldséghámozóval nagyon vékony szeleteket vágok.
Ha megvagyunk, elő egy mélyebb serpenyőt, és mehet bele az összes zöldség egy evőkanál zsiradékon.
Mi a grillezett zöldség titka?
Nagyon fontos a magas hőmérséklet!! Akkora hőt kell alá varázsolnunk, hogy a zöldségek ne párolódjanak, hanem piruljanak, és a bennük lévő nedvesség bent is maradjon, kívül viszont kapjon egy kis pörzsanyagot. A másik fontos, hogy nem sózzuk ebben a szakaszban a zöldséget, csak borsozzuk, mert a só hatására rögtön levet ereszt, és akkor utána már ebből megint csak párolás lesz. (A zöldségek sózásáról itt olvashatsz bővebben.)

Meddig süsd?
Hát addig, amíg kívülről már nagyon szép pirult lesz a grillezett zöldség, de belül is puhult annyit, hogy harapáskor már nem ress, viszont nem is vajpuha, hanem van tartása a zöldségnek. Hogy ez mikor van? Mennyiségtől és zöldségfajtáktól függ, de kb. 6-8 perc alatt ebbe az állapotba kerül.
Amikor eljött ez a pillanat, akkor tégy rá egy csipet sót, öntsd rá a 2 evőkanál szójaszószt, majd a csipet sóval elkevert két egész tojást csurgasd rá a zöldségekre.
Még ugyanazon a nagy hőn forgasd össze 1 perc alatt (a tojásnak nem kell keményre sülnie), és kész is vagy!
Ajánlom barna vagy fehér rizzsel, esetleg krumplipürével tálalni.

Jó étvágyat!