KezdőlapGasztroTojásos grillezett zöldségek

Tojásos grillezett zöldségek

Itt a tavasz és a nyár, a kert telis-tele frissebbnél frissebb, ropogós zöldségekkel, de ha nincs is kerted, a boltokban és a piacokon már viszonylag emberi árakért lehet beszerezni a grillezett zöldségnek valót.

Hogy mennyire egyszerű és könnyű a friss zöldségekből percek alatt egy igazán isteni finom, egészséges és laktató ételt varázsolni, most megmutatom.

Amit szeretsz, vagy otthon találsz… 🙂

Hozzávalók:

Mindenféle zöldség, amit szeretsz, és grillezhető, például:

  • cékla
  • lilahagyma
  • sárgarépa
  • gomba
  • paprika (bármilyen fajtája)
  • zöldbab
  • cukkini (nálam nagy kedvenc)
  • padlizsán

Ha csalni akarok (és miért ne csalhatnék?), teszek hozzá egy kis fagyasztott ázsiai vagy mexikói zöldségkeveréket. Mivel ezekben a hüvelyes borsótól kezdve a csöves kukoricán keresztül a babig még sok olyan zöldség található, ami nem biztos, hogy éppen terem a kertben, vagy könnyen kapható, színesíthetjük vele a keverékünket. Arról, hogy vajon melyik az egészségesebb zöldség, amit a boltban frissen vásárolunk, vagy fagyasztva, itt olvashatsz! Na lássuk, mi kell még hozzá. Hát, nem sok minden….

  • 1 evőkanál zsiradék (kókuszzsír, étolaj, olívaolaj, bármi..)
  • egy leletnyi bors (ízlés szerint)
  • kb. 2 evőkanál szójaszósz
  • két csipet só
  • 2 tojás

A mennyiségeket nyugodtan szabjuk a család étvágyához, de a fenti, utóbb megjelölt összetevők összesen kb. 60 dkg zöldséghez valók.

Játsszunk a színekkel és a formákkal!

Dobjuk össze gyorsan!

Az egész művelet legbonyolultabb része, hogy előkészítsük a zöldségeket. Fontos, hogy alaposan mossuk meg a friss zöldségeket, majd amelyiket szükséges, tisztítsuk meg (sárgarépa, hagyma, cékla, stb.). Én a gombának nem húzom le a külső rétegét, csak alaposan megmosom, aztán már szeletelem is.

Ha van rá mód, játsszunk a színekkel, mert sokkal gusztább a végeredmény, és a nyálelválasztásunk is jobban megindul. Játsszunk a formákkal is, az egyik zöldséget vágjuk kisebb hasábokra, a másikat kockákra, a répából én például gyakran zöldséghámozóval nagyon vékony szeleteket vágok.

Ha megvagyunk, elő egy mélyebb serpenyőt, és mehet bele az összes zöldség egy evőkanál zsiradékon.

Mi a grillezett zöldség titka?

Nagyon fontos a magas hőmérséklet!! Akkora hőt kell alá varázsolnunk, hogy a zöldségek ne párolódjanak, hanem piruljanak, és a bennük lévő nedvesség bent is maradjon, kívül viszont kapjon egy kis pörzsanyagot. A másik fontos, hogy nem sózzuk ebben a szakaszban a zöldséget, csak borsozzuk, mert a só hatására rögtön levet ereszt, és akkor utána már ebből megint csak párolás lesz. (A zöldségek sózásáról itt olvashatsz bővebben.)

A tojást csak néhány másodpercig hőkezeld, hogy lágy maradjon!

Meddig süsd?

Hát addig, amíg kívülről már nagyon szép pirult lesz a grillezett zöldség, de belül is puhult annyit, hogy harapáskor már nem ress, viszont nem is vajpuha, hanem van tartása a zöldségnek. Hogy ez mikor van? Mennyiségtől és zöldségfajtáktól függ, de kb. 6-8 perc alatt ebbe az állapotba kerül.

Amikor eljött ez a pillanat, akkor tégy rá egy csipet sót, öntsd rá a 2 evőkanál szójaszószt, majd a csipet sóval elkevert két egész tojást csurgasd rá a zöldségekre.

Még ugyanazon a nagy hőn forgasd össze 1 perc alatt (a tojásnak nem kell keményre sülnie), és kész is vagy!

Ajánlom barna vagy fehér rizzsel, esetleg krumplipürével tálalni.

Jó étvágyat!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb