Ki gondolná, hogy a boltokban kapható szemes (tehát nem darált) mák nem minden esetben van megmosva? Hát, pedig. Nem sok macerásabb dolog van annál, mint a mák mosása, mégis érdemes megtenni. Lássuk miért.

A mákszemekben a betakarítás és a gubónyitás során a szárazpor-szennyeződés, vagyis a gubóból származó por és törmelék jól megtapad. A mákgubóból származó szennyezés magasabb alkaloidtartalmú, amely azonban lemosással kiválóan eltávolítható.
A mák megmosása azért fontos, hogy ezeket a szemeket eltávolítsuk.
Hogyan mossuk a mákot?
A legegyszerűbben egy apróhálós szűrőben tudjuk megmosni a mákot. Beleöntjük, a csap alatt alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük, és célszerűen valamilyen tiszta ruhára terítjük, minél vékonyabban. Figyelem! A papírtörlő nem lesz jó, mert beleragad a mák!
Ha teljesen megszáradt, darálhatjuk, vagy egészben szórva is használhatjuk!

A cikk eredete: Segítségül itt a videó