KezdőlapGasztroBestroMiért kell megmosni a mákot?

Miért kell megmosni a mákot?

Ki gondolná, hogy a boltokban kapható szemes (tehát nem darált) mák nem minden esetben van megmosva? Hát, pedig. Nem sok macerásabb dolog van annál, mint a mák mosása, mégis érdemes megtenni. Lássuk miért.

Forrás: canva.com

A mákszemekben a betakarítás és a gubónyitás során a szárazpor-szennyeződés, vagyis a gubóból származó por és törmelék jól megtapad. A mákgubóból származó szennyezés magasabb alkaloidtartalmú, amely azonban lemosással kiválóan eltávolítható.

A mák megmosása azért fontos, hogy ezeket a szemeket eltávolítsuk.

Hogyan mossuk a mákot?

A legegyszerűbben egy apróhálós szűrőben tudjuk megmosni a mákot. Beleöntjük, a csap alatt alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük, és célszerűen valamilyen tiszta ruhára terítjük, minél vékonyabban. Figyelem! A papírtörlő nem lesz jó, mert beleragad a mák!

Ha teljesen megszáradt, darálhatjuk, vagy egészben szórva is használhatjuk!

A darált mák mindig mosott, de a szemesnél nézzük meg, mi van a csomagolásra írva! Fotó: canva.com
https://fb.watch/60DQmv3jHA/

A cikk eredete: Segítségül itt a videó

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb