KezdőlapNemdobomelA nagy mosógél teszt eredményei, dobogósok az ökomosószerek. És hol marad a...

A nagy mosógél teszt eredményei, dobogósok az ökomosószerek. És hol marad a Persil?

A Tudatos Vásárlók Egyesületének köszönhetően 2020 decemberében elkészült a nagy mosógél teszt. Sokan még mindig abban a tudatban élnek, hogy a tv és rádió reklámok világából jól ismert mosógélek a leghatékonyabbak. Nagy megdöbbenésükre közlöm, hogy több szempontból is a középmezőnyben végeztek. A dobogós helyeken pedig a környezetkímélő öko mosógélek végeztek.

Az egyesület 25 folyékony mosószer tisztítási hatékonyságát és környezeti tulajdonságait vizsgálta ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazon a mosási programon laboratóriumi körülmények között. Mesterségesen szennyezett tesztcsíkokon végezték a mosást, ezek a háztartásban leginkább megjelenő foltok voltak, mint például kakaó, vörösbor, fű, olajos foltok, vér. A foltok halványulását is műszeresen vizsgálták be. A mosógélek foszfortartalmát is mérték, hiszen a foszfor a környezetbe kijutva az egyik legnagyobb környezetpusztító hatással rendelkezik az élő vizeinkre nézve. Gyors növekedést eredményez a vízi növényzetben, algák túlszaporodását okozza, amellyel jelentősen csökken az oxigén a vízben és a halak pusztulását okozza. 2013-ban az EU ezért szabályozta a mosószerek foszfáttartalmát, ez az érték mosásonként nem lépheti át a 0,5 grammot. Ezáltal jelentősen csökkent a mosószerek által okozott foszforszennyezés.

És most nézzük az első helyen végzett mosógéleket!

  • Seventh Generation Fresh Orange & Blossom Scent: EU Ecolabel minősítéssel rendelkezik, tehát bevizsgáltan környezetbarát. 1 liter jelenleg (2021. június) a Rossmannban 1500 Ft-ba kerül.  Leírás szerint húsz mosásra elegendő.
  • Denkmit Nature folyékony mosószer színes ruhákhoz: Eu Ecolabel minősítéssel rendelkezik, egy termék 1299 Ft-ba kerül, literje 1027 Ft. Ez már lényegesen kedvezőbb ár egy első helyezett legnagyobb hatékonysággal bíró mosógélnél.  23 mosásra elegendő egy termék.

Ők voltak a 100 %-os hatékonysággal bíró mosógélek különböző háztartási folttípusokon vizsgálva.

A második helyen is két versenyző végzett 93 %-os mosási hatékonysággal:

  • Zöldlomb folyékony ökomosószer koncentrátum aloe vera: öko minősítéssel nem rendelkezik, 3599 Ft-ba kerül a zöldpolc weboldalán, literje 1200 Ft. 40 mosáshoz elegendő.
  • Ecover Zero folyékony mosószer: minősítéssel nem rendelkezik, egy flakonnal 4359 Ft-ba kerül, literje 2906 Ft. 30 mosáshoz elegendő.

És hol maradnak a híres-neves Tomi, Ariel, Surf, Persil folyékony mosószerek? Bizony elmaradnak a középmezőnyben hatékonyságukban. Lehet, hogy csak egy marketing fogás áldozatai voltunk sokáig…

A teszt további eredményeiről olvashatsz https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/mosogelek/teszt ezen az oldalon.

 A teszt kivitelezéséről, módszeréről https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/mosogelek/hogy-keszult  ezen az oldalon olvashatsz.

Ezt a nagyszerű tesztelést és kezdeményezést a Tudatos Vásárlók Egyesületének köszönhetjük, akiknek oldalán https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/ további érdekes teszteredményeket lehet olvasni.

Tóth Renáta
Tóth Renáta
Gyógytornász
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb