KezdőlapGasztroBestroMi a különbség a vegán és a növényi alapú étrend között?

Mi a különbség a vegán és a növényi alapú étrend között?

A növényi alapú étrend manapság abszolút trendinek számít. Gyakran jellemzik egészségesként, táplálóként, sőt vegánként. Azt azonban érdemes tudnod, a növényi alapú étrend közel sem egyezik meg a vegán étkezéssel. Míg a vegán étrend ugyan növényi alapú, addig a növényi alapú étrend nem vegán. Na de mit is jelent ez pontosan?

Mit jelent vegánnak lenni, és honnan ered a kifejezés?

A vegán kifejezést Donald Watson angol állatvédő aktivista alkotta meg még 1944-ben, hogy azáltal felvázolja az állati eredetű termékek etikai okokból történő mellőzését. A vegán étrendet leginkább azok az emberek követik, akik az állatok védelme érdekében zárnak ki minden állati eredetű terméket az étrendjükből, beleértve a tejet, a tojást, vagy éppen a mézet. A legtöbb vegán az étkezésén túl az élete más területein, például bőrápolás vagy ruhavásárlás esetében is elzárkózik az állati eredetű vagy állatkísérletekkel tesztelt termékek elől.

Ha vegán, biztos, hogy egészséges? Fotó:canva.com

Sok vegán számára az is fontos, hogy ezzel az életformával támogatni tudja a környezetvédelmet és az egészségét. Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy nem minden vegán étrend egészséges. A vegánok ugyanis a hangsúlyt általában az állati eredetű termékek elkerülésére, és nem a feldolgozatlan, növényi alapú, teljes értékű ételekre helyezik. Ugyanez igaz a különböző termékeken szereplő vegán címkére is: a követelménye az, hogy ne legyen állati eredetű, a testre gyakorolt jótékony hatás viszont nem feltétel.

Mit jelent növényi alapú étrend szerint étkezni?

A növényi alapú étrendet gyakran rosszul értelmezik. Amíg igaz az, hogy sokkal több növényfogyasztást foglal magában, mint sok más étrend, addig az már téves elképzelés, hogy minden más élelmiszercsoportot kizárna. Ideális esetben növényi alapú étrendet követni azt jelenti, hogy az ember tányérján elsődlegesen teljes kiőrlésű gabonák, növényi eredetű zsírok, diófélék, hüvelyesek, magvak, friss zöldségek és gyümölcsök kapnak helyet.

Magát a kifejezést T. Colin Campbell, a Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatója vezette be az 1980-as években egy olyan zöldségalapú étrend leírására, ami az etika helyett az egészségre helyezi a hangsúlyt. Annak ellenére, hogy ebben az étkezési formában a növények kapják az elsődleges szerepet, egy abszolút rugalmas koncepcióról van szó. A húst, a halat, a tojást és a tejtermékeket sem zárja ki, de mindezek inkább a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák támogatójaként, mintsem az étkezések központi elemeként jelennek meg.

A növényi alapú étrend megengedi az állati eredetű alapanyagokat is.Forrás: canva.com

Amellett, hogy a növényi étrend középpontjában az egészséges táplálkozás áll, segít abban is, hogy teljesebbnek és elégedettebbnek érezd magad, hiszen nyugodtan fogyaszthatsz nagyobb mennyiségeket úgy, hogy közben a rostbeviteled is megfelelő. Nem mellesleg minél változatosabbak a növényi alapú étkezéseid, valószínűleg annál több vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst viszel be a szervezetedbe.

Mi a közös a vegán és a növényi alapú étrendben?

A legnyilvánvalóbb hasonlóság a vegán és a növényi alaú étrend között a növények fogyasztására fektetett hangsúly. Mindkettő rendszeres elemei a gyümölcsök, zöldségek és magok, amiknek a fogyasztásával elősegítheted az emésztésed normális működését és a beleid működését, támogathatod a vércukorszintedet, és jóllakottnak érezheted magadat. Ezek a tápanyagok ráadásul még a szív – és érrendszeri megbetegedések, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát is csökkenthetik.

Miben különböznek?

A vegán étrend és a növényi alapú táplálkozás közötti legnagyobb különbség az állati eredetű termékekhez fűződő viszony. Noha mértékkel de a növényi alapú étrend tartalmaz húsz, halat, tejtermékeket és tojást, a vegán étrend mindezeket kizárja. A növényi alapú étrendben prioritás, hogy az elfogyasztott ételek egészségesek legyenek, míg egy zacskó chips minősülhet vegánnak, de mint feldolgozott snack, nem illeszthető a növényi alapú étrendbe. Míg a vegán étrend csak a vegán jelzésű borokat támogatja, a növényi alapú étkezés ilyen tekintetben is kevésbé kötött. Ezeken túl is számos hasonló példa van még, ami a növényi alapú étrend rugalmasságát és a vegán étrend kötöttségét hangsúlyozza, de mindeközben a legfontosabb, amit tudnod kell, az mégis az, hogy kellő odafigyeléssel mindkét étrend lehet egészséges.

A vegán étrend húsmentes, de főleg etikai szempontból. Fotó: canva.com

Az eredeti cikk

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb