KezdőlapGasztroBestroJúliustól tilos az egyszer használatos műanyagok forgalmazása

Júliustól tilos az egyszer használatos műanyagok forgalmazása

2021. július elsejétől a 301/2021. (VI.1.) Kormányrendelet értelmében nem lehet forgalomba hozni az egyszer használatos műanyag termékeket.

Mit nevezünk egyszer használatos műanyagnak?

Az egyszer használatos műanyagtermék olyan termék, amely teljes egészében vagy részben műanyagból készült, és amelyet nem arra szántak, nem arra terveztek vagy nem azzal a céllal hoztak forgalomba, hogy a gyártóhoz visszajuttatva élettartama alatt többször vagy több körben újratölthető legyen, illetve eredeti rendeltetésének megfelelő célból újrahasználható legyen.

A forgalomba hozatal egy termék kereskedelmi tevékenység keretében történő rendelkezésre bocsátását jelenti értékesítés, fogyasztás vagy használat céljára Magyarország területén, ellenérték fejében, vagy ingyenesen (!!!).

Forrás: canva.com

Milyen termékekre vonatkozik pontosan a rendelet?

 • Fültisztító pálcika,
 • Evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
 • Tányér,
 • Szívószál,
 • Italkeverő pálcika,
 • Léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
 • Expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre, illetve fogyasztása általában az edényből történik, vagy készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást.
 • Expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is,
 • Expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is,
 • Könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron feletti. Kivételével, ha biológiailag lebomló műanyagból készült.
 • Oxidatív úton lebomló műanyag termékek (ezek olyan adalékanyagokat tartalmazó műanyagok, amelyek oxidáció révén a műanyag mikroméretű részecskékre történő széttöredezését vagy kémiai lebomlását idézik elő).
 • 2023 január 1-ig kapott haladékot a nem expandált polisztirolból készült italtartó pohár, azután ennek is tilos lesz a forgalomba hozatala.
 • Bizonyos termékekre a rendelet hatálya nem terjed ki, így például a kisgyermekeknek készült poharakra vagy az orvostechnikai eszközként használatos szívószálakra és pálcikákra.
Búcsút mondhatunk az egyszer használatos műanyagoknak. Forrás: canva.com
Kérdés, milyen alternatívák jelennek meg a piacon? Forrás: canva.com

Forrás: Magyar Közlöny

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb