KezdőlapGasztroBestro5 étel, aminél nagyon nem mindegy, mikor sózod meg

5 étel, aminél nagyon nem mindegy, mikor sózod meg

Azt hinnénk, sózni sosem késő, pedig valójában nagyon is fontos, mikor kerül bele az ételízesítő készülő fogásunkba. Legyen szó akár tésztáról, húsról vagy zöldségekről, most eláruljuk, mikor van itt az ideje a sózásnak!

 szinte minden készétel egyik esszenciális eleme, még az édes süteményekbe is mindig érdemes raknunk belőle egy kicsit, hogy jobban érvényesülni tudjanak az édes ízek. Valószínűleg mindenki evett már életében sótlan levest, így jól tudjuk, az utólag ízesített ételek már nem olyanok, mintha főzés közben kaptak volna elég sót.

Bár a só csipetnyi része csak a főzésnek, nem mindegy, mikor használjuk. Az alábbiakban abban segítünk, melyik ételt mikor érdemes a fehér kristályszemekkel ízesíteni.

Tészták

A tésztafőzés esetében mindig nagyon fontos, hogy a főzővíz időben ízesítve legyen. A sótlan vízben elkészülő tészta íze, nos… általában borzalmas, ugyanez igaz arra az esetre is, amikor a már kész tésztát kezdjük el sózni

A tészták esetében már akkor érdemes megsózni a vizet, amikor az elkezd felmelegedni, így a tészta közvetlenül főzés közben lesz ízes. Ne féljünk a mennyiségtől sem, ha 3-4 literes edényben főzünk tésztát, egy púpozott evőkanálnyi sót simán elkeverhetünk a vízben, a fentebb leírtak pedig a krumpli főzésénél is a segítségedre lehetnek!

A tészta akkor tudja magába szívni a sót, ha már a főzővízbe tesszük. Forrás: canva.com

Húsok

A húsféléknél – különösképpen a sertés- vagy a marhahúsnál – akár már a főzés/sütés előtt néhány órával, esetleg már előző este is érdemes sózni, az apró ásványszemek ugyanis a húsban lévő felesleges vizet elvezetik, mindeközben pedig kívül-belül ízesítik az ételt, azt is mondhatnánk, hogy a hús ilyenkor „szárazon pácolódik” egy kicsit. Ha közvetlenül a főzés előtt sózol, a húsban lévő folyadék az edényben fog kiszivárogni, ez pedig nemcsak meghosszabbítja a főzési folyamatot, de a só a hús belsejében sem tud kellőképpen kibontakozni.

Az elősózás nem minden esetben működik. Bár nem kifejezetten húsáruról van szó, a májat csak és kizárólag akkor szabad sózni, ha már elkészültünk a sütésével, máskülönben az étel ehetetlenül kemény lesz.

Saláták, zöldségek

Saláták esetében közvetlenül tálalás előtt érdemes egy kevés sót szórni a zöldségekre, de azzal biztosan nem lősz mellé, ha csak a dresszinghez adsz egy keveset az ízesítőből. Miért nem érdemes korábban sózni? Mert a legtöbb zöldség, mint például a gomba is, a só hatására levet kezd el ereszteni. Gombasütésnél ajánlott megvárni, amíg az étel megpirul/lebarnul, majd alig egy-két perccel azelőtt érdemes megsózni, hogy levennénk a tűzhelyről.

Só a pékárukban és süteményekben

Előfordult már, hogy elfelejtetted megsózni a nyers tésztát? Ez a baki sajnos utólag már nem igazán orvosolható, a vajas sütemények esetében még a sózott vaj sem tud utólag segíteni. Pékáruk, sós sütemények készítésénél (és az édeseknél is, ahol mindig csak egy csipetnyi só ajánlott ahhoz, hogy az édes ízek még intenzívebbek legyenek) már a száraz alapanyagok összekeverésénél használnod kell a sót. Sosem kell belőle sok, viszont esszenciális alapanyaga a tésztáknak, így figyelj oda, nehogy kimaradjon!

Forrás:canva.com

Levesek és több összetevős ételek

A sóval itt sem szabad spórolni, már az első lépéseknél érdemes ízesíteni az összetevőket. Leveseknél rögtön akkor érdemes már sózni, amikor az alapanyagokat felöntjük vízzel, figyeljünk oda azonban a mennyiségre! Nem véletlenül ajánlja minden szakács, hogy legyen a közelünkben egy tiszta kanál, amivel folyamatosan kóstolhatjuk a készülő ételt, így például egy leves vagy ragu készítésénél érdemes kisebb adagokban, többször sózni, majd néhány perc elteltével megkóstolni az edény tartalmát.

A só ugyanis kitűnő, és nem elhanyagolható partnerünk a konyhában, a jó csapatmunkához viszont elengedhetetlen, hogy ismerjük, mi mindenre képes kristályos alapanyagunk. Ha minden ételt időben sózunk, nem kell majd belőle sokat használni, a mértékletes fogyasztás a só esetében pedig kifejezetten fontos.

Ha sós receptekre vágysz, próbáld ki a Kefíres lángosunkat, vagy a Sajtos palacsintát!

Az eredeti cikk

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb