Oscar díjak ide vagy oda, A nomádok földjén inkább egy meseszép dokumentumfilm.

A film Jessica Bruder újságíró azonos című műve alapján készült, aki bizony együtt élt a XXI. századi nomádokkal, hogy megfelelő perspektívából figyelhesse meg ezt a létező életformát. A nomádok földjén nem véletlen érződik dokumentumfilmnek és nem játékfilmnek. A kettő vékony határán mozog, számomra pont annyi játékfilmes elem került bele, hogy élvezhető legyen, de nem egy igazi mozis élmény. Érdekes megoldás, hogy a film főszereplője Fern (Frances McDormand)    fikcionális karakter, a többi nomádot viszont a valós életben is ezt az életformát választó, illetve erre az életformára kényszerült emberek játsszák. 

A Nevada állambeli Empire városkát egyetlen gyár tartotta fenn, mígnem a 2008-as válság következményeként bezárták és mindenkinek megszűnt az állása. El is költözött mindenki, így az irányítószáma is megszűnt a városnak. Fern sokáig maradt a férje emléke iránti tiszteletből, aztán útra kelt, majd az úton is maradt. Idénymunkákból szedi össze azt a minimális pénzt, amire szüksége van az élethez, de persze ennek az életformának bőven van egyéb nehézsége.

Chloé Zao, írta a forgatókönyvet, vágta és rendezte a filmet, mindezt a Marvel Örökkévalók rendezésének előkészületei mellett. Lágy zongora zene mellett elsuhanó gyönyörű tájak és kedves közösségi élmények művészi betekintést engednek egy olyan életbe, amit meg lehet érteni, helyenként akár irigyelni. A két órás játékidő alatt, nagyjából egy hetes kirándulást maga elé vízionál az ember és még izgalmasnak tűnhet, de éveken át így élni egészen más. Ennek kényszerűségét, de választhatóságát, a szabadság érzetetét és nyomorúságát is nagyon mélyrehatóan megismerhetjük. A legnagyobb szerepe ebben a nagypályás Frances McDormand alakításának van, aki egyben a film producere is, így az alap Oscar díjas színvonalára is biztosan rátett nem kevés lapáttal. 

A nomádok földje mesterien szép film egy számomra is elképzelhetetlen életformáról, ami mégis élhető és amerikában akár egyszere találkozhatsz is vele az úton.

ELŐZETES:

POSZTEREK:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét