KezdőlapGasztroBestroJabuticaba, Dél-Amerika legkülönlegesebb gyümölcse

Jabuticaba, Dél-Amerika legkülönlegesebb gyümölcse

Most egy érdekes gyümölcsöt, a Jabuticaba-t (ejtsd: zsabotikába) szeretném bemutatni nektek, amivel itt Magyarországon sajnos nem sűrűn (nagyjából sosem) találkozhatunk.

A Jabuticaba Brazíliában őshonos, a mirtuszfélék családjába tartozó gyümölcsfája, ami rendkívül érdekes módon hozza gyümölcseit. Ismert brazil szőlőfa néven is. Dél-Amerikában őshonos, legfőképpen az Amazonas mentén él.

A leglátványosabb gyümölcsfák közé tartozik a trópusi égöv alatt. Ágai helyett a törzsén hozza a virágait és a gyümölcsét.  Törzsét és ágait a virágzás és a gyümölcsérés idején a gyökerektől a fa koronájáig fehér virágok, majd gyümölcsök tömegei borítják.

A Jabuticaba a fa gyökerén és törzsén növeszti a virágait és a gyümölcsét. Forrás: pinterest.com

Maga a gyümölcs kicsi, kerekded, kb. 3-4 cm átmérőjű, 1-4 nagy magot tartalmaz. Héja vastag, éretten sötétlila színű, kocsonyás húsa édes, fehér vagy rózsaszín. Természetes körülmények között a fa évente egy vagy két alkalommal virágzik és terem, de a trópusi területeken rendszeresen öntözve ennél gyakrabban virágzik, és egész évben szüretelhetők róla a folyamatosan érő gyümölcsök. A gyümölcsöt szívesen fogyasztják nyersen, illetve lekvárt, üdítőitalt és bort készítenek belőle.

Gyönyörű, amikor a fa törzse tele van virággal! Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Amikor Minas Gerais-ben elérkezik a Jabuticaba fő szüreti szezonja, utcai árusok ezrei kínálják hálós kis zsákokban a frissen szedett gyümölcsöt, a járdákat és utakat pedig foltokban sötétlilára színezi a gyümölcs eldobált héja.

A gyümölcs héjából főzetet is készítenek, ami többféle betegség kezelésére alkalmas. Több erős antioxidánst, gyulladáscsökkentőt és rákellenes vegyületeket tartalmaz. A helyi népi gyógyászat a gyümölcs napon szárított héjából készült főzettel kezeli többek között az asztma, a hasmenés, valamint a krónikus mandulagyulladás tüneteit.

Bár a Jabuticaba Brazília legnagyobb részén megterem, a legfontosabb termőterületnek Minas Gerais vidéke számít. A gyümölcs olyannyira összeforrt az állam nevével, hogy a Jabuticaba-fa Contagem város címerén is szerepel, míg az állam egy másik városa, Sabará évente rendez Jabuticaba-fesztivált.

Forrás: erdekesvilag.hu

Hazánkban frissen nem elérhető, és konzerv formájában sem tudjuk vásárolni, amit nagyon sajnálok, mert szívesen kipróbálnám sütibe, de az a gyanúm, hogy húsok mellé se lenne rossz. 😊

Forrás, forrás2

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb