A Pásztor alakotóinak, Illés Lászlónak és Tóth Gergőnek, első horrorfilmje a napokban felkerült a Netflix szolgáltatásra. Szerintem ez óriási eredmény, így elő is húztam első emlékeim, a szombathelyi horror filmről a pesti pincében.

2017-ben járunk…

Menjetek már ki onnan, fussatok, gondoltam sokszor a Pince megtekintése alatt. Persze ez nem ilyen egyszerű a horrorfilmekben. Szombathelyiként elfogultság bőven van bennem a film iránt, ezért is keveredtem oda az előadásra. Megbánni pedig egyáltalán nem bántam meg. Idén már a Tűnj el! esetében is féltem, hogy fogom bírni ezt a zsánert ennyi év kihagyás után. A Tűnj el! távolabb állt a horrortól, a Pincében viszont volt minden dögivel, vérontás a köbön.

Fiatal csapat ünnepel egy gangos budapesti házban, majd ezért-azért irány a pince, ahol elszabadul pokol. Egy létező több épület alatt húzódó nagy pincéről van szó Budapesten, ahova a szombathelyi rendező Illés László maga is letévedt egyszer, ezzel szerintem meg is találta a filmjének egyik legnagyobb erényét, egy tökéletesen hidegrázós horrorfilm díszletet. A díszlethez megalkotott gyilkos, a plakáton is jól mutató próbababa-zombi-jónő hibrid egyszerre volt félelmetes és titokzatos, a szájcsattogtatása pedig idegesítően kellemetlen. Működött. A karakterek akikre fogadni lehetett az elején ki az aki odavész és ki az aki valószínű túléli szuperül össze voltak szedve. Néha azért mosolyogtató dialógusokba kezdtek, de ez illik is a filmbe. A kézikamerás, főhős szemszögéből felvett jelenetekkel, a nem tökéletes angol kiejtések, tetézve magyar káromkodós kirohanásokkal továbberősítették a házi videó jelleget, és egyben életszerűbbé, félelmetesebbé tették az egészet. A lófejes srác vicces, de a magyar Johna Hill, ebben a filmben Kolos névvel, vitt számomra mindent. Ő egyébként Takács Zalán aki az IMDb szerint a Mentőexpedícióban és Kincsemben is játszott már. A szellemidézés és jelképfejtések, a szellemvilághoz való szakértői hozzáállás kicsit nekem már sok, nélküle is boldogult volna a film.

Majdnem elhittem magamról, hogy egész jól bírom a mészárlást, de a kiszögeléses rituálénál már éreztem a szorítást a gyomromban. Ennyi idő alatt (16 nap forgatás), mérsékelt és részben saját költségkerettel egy teljesen vállalható horror film született. Tóth Gergő operatőrnek is jár a gratuláció, mert képileg egyáltalán nem látszik a költségkeret.  A fiatalabb korosztályt és célközönséget véleményem szerint bizton kiszolgálja.

2021-ben járunk…

A Netflixen otthonról indíthatja a The Basement-et, aki bátornak érzi magát hozzá, de mindenképpen várja meg amíg besötétedik. Majd lehet készülni az alkotók következő nagy durranására, ami a Haunting Trophies lesz.

ELŐZETES:

POSZTER:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét