A kelt tészták közül az egyik kedvencem az aranygaluska, mert desszertként is, de egy leves mellett főételként is megállja a helyét. És hát ki ne szeretné ezt a légiesen könnyű, csupa dió édességet, amely úszik a vaníliasodóban! Ebben a változatban részben teljes kiőrlésű liszttel készítettem, de ez nem azt jelenti, hogy cukrot sem tettem bele. 😋 Van egy pár részlet, amiben nem tudok kompromisszumot kötni, ha tökéletes ízélményt akarok elérni.

Nézzük a hozzávalókat
A tésztához:
- 500 g búzaliszt
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 4 tojássárga
- 60 g vaj vagy margarin
- 30 g élesztő
- 45 g porcukor
- 3,75 dl tej
- 1 csipet só
Az élesztőt 2 dl felmelegített (nem forró) cukros tejben elmorzsolom. A cukrot a fenti mennyiségből veszem el, nem kell bele sok, de az élesztő igényli a cukros közeget, hogy szépen fel tudjon futni.
Kb. 10 perc után már meg is emelkedik. A vaj kivételével az összes összetevőt dagasztógépbe teszem, és először lassú fordulaton, majd gyorsabban addig dagasztom, amíg össze nem áll. Ha ez megtörtént, akkor teszem bele a puha vajat. Ez azért fontos, mert ha már az elején hozzáteszem a vajat is, akkor a lisztszemcsék magukba szívják a zsiradékot, és ettől a tésztám nehezebb lesz, nem tud olyan szépen megkelni.
A vaj hozzáadása után még legalább 4-5 percig dagasztom a tésztát, hogy gyönyörű sima legyen. Ha ilyennek látom, én általában átteszem egy kelesztőtálba, majd a sütőben 25-30 fok körül 40 percet kelesztem. Ha minden stimmel, legalább a duplájára kell kelnie.

Ekkor kiveszem a sütőből, amit mindjárt be is állítok 180 ℃-ra, hogy mire összeállítom tepsiben a tésztát, már dughassam is vissza.
A jól meglisztezett pulton (vagy gyúródeszkán) a kb. 1,5 cm vastagra nyújtott tésztámat egy pogácsa szaggatóval (4,5 cm átmérőjű) kiszaggatom, gyönyörű kis korongokat kapva.

Előkészítem a galuskák beleforgatásához szükséges alapanyagokat:
- 250 g vaj vagy margarin megolvasztva teljesen folyósra
- 200 g darált dió összekeverve
- 150 g barnacukorral
Miért barnacukor? Én magam nagyon szeretek barna cukrot használni bizonyos édességekhez. Egyrészt ad egy kis pikáns, karamellás ízvilágot a sütinek, másrészt itt kifejezetten azért használom, mert a barna cukor sütés közben sem olvad el teljesen, ettől a galuskák külseje ropogós marad, míg belül lágyak lesznek, és ez egy nagyon különleges ízélményt ad, amikor beleharapunk.
A pultra kikészítek egy tepsit vagy süthető tálat, amit kivajazok, majd zsemlemorzsával vagy kekszmorzsával meghintek. Ez azért kell, hogy az aranygaluskám ne égjen, ragadjon a tepsi aljához, könnyen lehessen majd adagolni.
A galuskákat először a vajba forgatom bele, majd a barna cukorral összekevert darált dióba, és szépen egymás mellé lerakom őket a tepsibe. Ha az alsó sor betelt, jöhet a következő, egészen addig, amíg az összes tésztám el nem fogy. Az összetevők elvileg úgy vannak kitalálva, hogy pont elég legyen a forgatáshoz, de közben figyelni kell az arányokra, hogy a végéig kitartson a vaj és a diós keverék.



Ha marad egy kis vaj vagy dió, azt rá szoktam önteni, szórni a tetejére, rosszat csak nem teszek vele. 😊
Bedugom a sütőbe, ha van légkeverésünk, akkor azon süssük, ha nincs, akkor kb. 15-20 perc után érdemes a tetejét letakarni (mondjuk alufóliával), nehogy nagyon megkapja, mire a belseje átsül. Arra azonban vigyázni kell, hogy korábban nem lehet kinyitni a sütő ajtaját, mert a kelt tészták hajlamosak az összeesésre, ha azelőtt hideg éri őket, hogy a sikérvázuk megszilárdult volna.
Vanília sodó:
Ezt nem szoktam túlvariálni, épp elég macerás maga a tészta.
- 40 g vaníliás pudingpor (1 tasak)
- 8 dl tej
- 40 g cukor
A pudingport elkeverem annyi tejjel, hogy szép csomómentes legyen. A többi tejet a cukorral felforralom, majd keverés közben hozzáadom a pudingporos keveréket és lassú tűzön besűrítem. Figyelem! Ez egy viszonylag híg krém lesz, nem olyan, mint a puding, hisz ezt öntenünk kell a szépen kitálalt galuskánkra!

Fantasztikus desszert, muszáj kipróbálnotok!! Írjátok meg kommentben, hogy sikerült!
Érdekel a pudingfőzés, vagy az élesztő futtatásának trükkje? Kattints át, és olvasd el, mi a titok!