KezdőlapNemdobomelMarhaepe szappan a makacs foltokra

Marhaepe szappan a makacs foltokra

Létezik egy szuper folteltávolító szappan, amely öko, gazdaságos és hatékony. Miért is öko? A marha epe egy felesleges hulladékanyag az állatok feldolgozása során, amelyet egyébként a szappanon kívül másra nem tudnának felhasználni. (Mivel állati eredetű termék, tehát nem vegán.) Ez egy természetes, 100 százalékban biológiailag lebomló mosószappan marhaepe enzimmel.
Többféle marhaepe szappanból válogathatunk. A legolcsóbb a Denkmit marhaepe szappanja, ez a Dm-ben kapható 100 gramm 200 Ft (2000 Ft/kg), vagy választhatjuk a SensEco termékét is, amely 140 gramm és 895 Ft (6390 Ft/kg). Újabban az Almawin szappanja is rendelkezésre áll, ami 100 grammos és jelenleg 700 Ft-ba kerül (7000 Ft/kg). Mindegyik termék csomagolása papír és mindegyik tartalmaz egy kis illatanyagot, ez pedig a limonene és citronell. A Denkmit csomagolására rá van írva, hogy legalább 80 %-ban újrahasznosított papírból készült. Az Almawin szappanja ECO Garantie minősítéssel rendelkezik, EU előírás szerint szappantartalma 30 % alatti. A másik két terméknek 30 % feletti a szappantartalma. A SensEcoról nem találtam egyéb információt a csomagolásával vagy minősítésével kapcsolatban. Én a Dm-ben vásároltam az enyémet és elégedett vagyok vele. Mások is így vannak vele, mert 65 véleményből 4,9 pontot kapott az ötből. Ez látható a DM online felületén.

Összehasonlításképpen a Vanish folteltávolító szappanja sem tartalmaz maró anyagokat, klórt. 25 dkg 899 Ft-ba kerül (3596 Ft/kg). Illatanyagot tartalmaz, szappantartalma 30 % feletti, műanyag csomagolásban.

Hogyan alkalmazzuk a szappant?

Az epe a zsírokat emulgeálja, vízben oldhatóvá teszi, így ez a szappan zsíros foltok eltávolítására is kiváló. Mint minden folttisztító szappan, ez is előkezelésre alkalmas. A foltos ruhát nedvesítsük be, majd a szappan keskenyebbik végével dörzsöljük be. A szappan ezáltal kevésbé kopik laposra és nem törik olyan hamar darabokra.  A ruhát kezünk segítségével összedörzsöljük, és beáztatjuk minimum egy órára vízbe. Ez lehet akár egész napos áztatás is, vagy nem áztatjuk be és hagyjuk a szappant beleszáradni a foltos részre. Én mindig áztatok, kényesebb, színes ruháknál érdemes színpróbát végezni. Többször is ismételhetjük az átdörzsölés folyamatát, ha a folt eltűnt, mehet a ruha a mosógépbe a többi ruhához általános mosásra.

Vérfolt eltávolításánál nagyon figyeljünk, hogy hideg vízzel történjen a dörzsölés és áztatás, különben a meleg vagy forró víz fixálja foltot. Alkalmazható még gyümölcs-és zöldségfoltok, rúzsfolt, inggallérok folteltávolítására, mosható betétek, pelenkák folteltávolítására. A foltoknál minden esetben előnyös, ha lehetőség szerint minél hamarabb beáztatjuk és kezeljük a foltot. Nagyon problémás, fehér ruhán lévő foltnál folttisztító sót is használhatunk, ha úgy látjuk, hogy nem lett tökéletes a szappannal az eltávolítás.

Tóth Renáta
Tóth Renáta
Gyógytornász
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb