A Disney nagyon igyekezett életre kelteni Mulant, de az élethűség ára minden kreativitás és báj elvesztésével járt. 

Létezik az ellentmondásos sztereotípia, hogy kínai utánzatnak tituláljuk azon dolgokat, amik nem eredetiek, közben Kínában készítették az eredetit is. Mulan kínai történet, de még az eredetije sem Kínában készült és a Disney ezúttal láthatóan fukarabb volt, mert az élőszereplős feldolgozás az olcsó kínai utánzat érzetét keltette számomra.

A helyszínek és a nagyobb létszámú jelenetek kicsinek, műterminek tűntek, pedig jóval grandiózusabbra számítottam. Kína óriási ország, mégis összement, még a Nagy fala is. Az élőszereplős Disney-k esetében ezt vártam a legjobban, mert a történet annyira könyörgött egy gigantikus kardozós csatafilmért, de marad a Guy Ritchie féle Aladdin a kedvenc, ami helyenként több is tudott lenni, mint eredetije. Mulan életre keltésével a története némileg átalakult, a fő csapásirány adott, minden egyéb egy picit más lett. Karakterek és helyszínek is áldozatul estek, de lettek helyette újak. Bizonyosan nem lehetett ugyanazt előadni élőszereplősen, de minden meseszerűség kiűzésével elveszett az egész bája, mintha az eredeti rajzfilm kikukázott alternatív jeleneteit forgatták volna le. Tetőzi még ezt a komor valóságot a zenei betétek elhagyása, ellenben sokat dob a kínai wuxia műfaj beemelése, ami a légtornász harcművészetet jelenti és kimondottan passzolt ide. Fontos kérdés volt számomra, hogy 10 év alatti gyerek megnézheti vagy sem. A korhatár besorolás bár 12, de túl sok minden 12 a hazai mércében. A Mulan mesefilmben is erősebb Disney társainál, gondolok itt például a ‘hány futár kell egyetlen üzenethez’ szösszenetre. A filmváltozat nem rajzolt és van bizony döfés, nyílzápor, hullahalom, persze minden vérmenetesen, kimérten, de ott van, így én ezúttal nem fogom majd újranézni gyerekkel.

A legtöbb Disney mese százszor is elmesélhető, mert jó átélni újra meg újra. Ez a Mulan-ra is igaz, amit a végén azért megéreztem, annak ellenére, hogy várakozásomhoz képest nagyot csalódtam az összképben. 

ELŐZETES:

POSZTEREK:

szmk_disney_mulan_22.jpg

szmk_disney_mulan_17.jpg
szmk_disney_mulan_10.jpg
szmk_disney_mulan_12.jpg
szmk_disney_mulan_11.jpg
szmk_disney_mulan_13.jpg
szmk_disney_mulan_14.jpg
szmk_disney_mulan_15.jpg
szmk_disney_mulan_3.jpg
szmk_disney_mulan_4.jpg
szmk_disney_mulan_5.jpg
szmk_disney_mulan_6.jpg
szmk_disney_mulan_7.jpg
szmk_disney_mulan_8.jpg
szmk_disney_mulan_9.jpg
szmk_disney_mulan_2.jpg
szmk_disney_mulan_19.jpg
szmk_disney_mulan_20.jpg
szmk_disney_mulan_16.jpg

Eredeti írásom itt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét