KezdőlapGasztroKefíres lángos - sajttal tejföllel

Kefíres lángos – sajttal tejföllel

A strandszezonon kívül is megveszünk a lángosért, úgyhogy muszáj időnként itthon előrukkolnom vele, és még egyszer sem volt olyan, hogy ne fogadta volna kitörő lelkesedés az ötletet. Egy egyszerű kefíres lángos bármikor jöhet!

Hogy általában mikor kíván rá az ember? Hát persze, hogy este! (Nekiállni is leginkább akkor van rá idő). Szólok előre, hogy nagyon durva a cucc, tehát aki a „csak saláta” jellegű fittness vacsorákhoz van szokva, az esti órákban neki se fogjon. Viszont ha fokhagymafelhőben akarod átérezni a strandbüfék hangulatát és a pároddal mindketten lenyomtok egyet, tuti boldogsághormonok tömegei fognak ellepni benneteket (egyéb esetben a fokhagymafelhővel az esti összebújásnál lehetnek gondok 🙂 ).

Az elkészítése viszonylag egyszerű, a legtöbb időbe az telik, amíg a tészta megkel.

Hozzávalók 7-8 kefíres lángoshoz:

  • 4,5 dl (1 nagy pohár) kefír
  • 1 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 3 egész tojás
  • 1,5 dkg só
  • kb. 15 dkg liszt szóráshoz, beleforgatáshoz
  • étolaj (a bő zsiradékban sütéshez)
  • 20 dkg reszelt sajt (fajtája ízléstől függ)
  • 25 dkg tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
A kefíres lángos hozzávalói.

Hogyan fogj neki?

Első lépésben az élesztőből kovászt kell készítenünk, ami egyszerűbb, mint amilyen tudományosan hangzik. Ez nem az a kovász, amit Szabi, a pék nevelgetett együtt háziasszonyok ezreivel a tavalyi karantén időszakban (engem is beleértve 🤭). Egyszerűen a kefírt a cukorral egy tálba öntöm, a mikróban kb. 1 perc alatt meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt. Elkeverem annyi liszttel, hogy kb. tejföl sűrűségű masszát kapjak, és várom a csodát, vagyis hogy az élesztő megemelje a kefírt. Ez kb. 10 perc. (Érdemes akkora tálat választani, hogy nem másszon ki a tálból.)

Egy nagyobb tálba beleöntöm a maradék lisztet, hozzáadom a tojásokat, a sót, és a megfuttatott élesztős kefíremet. Tésztát dagasztok belőle. Amikor szépen összeállt, a tetejét meghintem liszttel, és letakarva kb. fél órát kelesztem. Ezzel a munka dandárja meg is van. 🙂

A tojás és a kefír elég folyadékot tartalmaz ahhoz, hogy vizet vagy tejet ne kelljen hozzá adni.

Már csak ki kell sütni!

Egy serpenyőben annyi olajat hevítek, hogy a lángosok szépen úszkáljanak benne (edényfüggő, kb. fél liter olaj kell hozzá). Fontos, hogy le tudjam majd takarni, mert akkor jönnek fel legszebben a lángosaim, ha a sütés első részében fedő alatt tartom.

Amikor az olaj forró már, a lángostésztából lisztezett kézzel az öklömnél kicsit kisebb gombócot szedek ki, amit lisztben megforgatok, majd a kezeim között kilapítom, húzom, hogy lángos formát kapjak. Én úgy szeretem, ha a szélein kicsit vastagabb, a közepén vékonyabb. (Ha kiszakad, akkor sincs tragédia 🙂 )

Beleteszem a forró olajba, rögtön letakarom, és addig sütöm, amíg az alsó oldala szép aranybarnára sül. Ekkor megfordítom, és ilyenkor a fedőt már nem teszem vissza rá. A sütés tulajdonképpen nagyon gyors, darabonként max. két-három perc. Papírtörlőre szedem őket egymás után (egyszerre csak egyet sütök).

2-3 perc alatt mindkét oldala aranybarnára sül.
Csepegtessük le jól, minél kevesebb olaj maradjon rajta, így is egy kalóriabomba!

Én a foghagymát egyszerűen csak fokhagymanyomón átnyomom, majd ebből kés hegyével teszek rá, amennyit szeretek. Jöhet a tejföllel való kenés, majd a reszelt sajt, ki mennyivel szereti.

Nem tudom, tudnék-e lángos nélkül élni, szerencsére nem úgy látom, hogy kellene. 🙂 Az biztos, hogy szegényebb lenne a világ és a gasztronómia, ha nem lenne. (Lásd pl. Széll Tamás 2013-as Bocuse d’Or menüsorában is szerepelt- persze nem ez a verzió 🙂 )

Egy villámgyors sajtos palacsinta jöhet? Kattints át!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb