Phil Lord és Chris Miller nem hazudtolta meg önmagát és a pandémia miatt, a Netflix hozta házhoz az év egyik legjobb animációs filmjét.

Az Irány a pókverzum és a Lego filmek utáni óriási elvárásokat is képes volt a fent említett kreatív alkotópáros megugrani. Mitchellék egy átlagos család, mégpedig a mai világ átlaga. A vacsoraasztalnál kütyüznek, youtube videók készülnek, megy az irigykedés más családok tökéletes nyaralós instagram fotóira. Kivételt képez apuka, aki valamelyest régimódi, ami alapból ad egy jó humorforrást. A kisfiú a dínó korszakát éli, a nagylány főiskolára készül, szóval aki családos felnőttként nézi A Mitchellék a gépek ellen filmet, egy csettintéssel azonosulni tud valamilyen szinten velük vagy valamelyikükkel. Majd fellázadnak a gépek és kitör a robot apokalipszis. Annyira nem durván, mint a Terminátorban, de az emebriség likvidálása a cél.

A külcsíny nagyjából a Pókverzum szemetgyönyörködtető képregényes stílusa és egy normál animációs film ötvözete. A nevetés nem kérdéses, mert a modern világunk érintőképernyős összes poénját elsütik. Megszemélyesül az okosmobil, támadnak a robotporszívók, frissítünk, nyelvet választunk, mémezünk. Annyi minden és olyan őrületes sebességgel jön velünk szemben, hogy alig lehet követni, ezzel tű pontosan reprenezentálva jelen életünk túlburjánzó információ áradatát. Rengeteg a gyors villódzó jelenet, a robbanás meg a pusztítás, így mondhatni elég erőszakos, de a gépek lázadása az emberek elpusztítása érdekében nem lehet másmilyen. Egyéb témájú gyerekeknek készült animációs filmben ez zavarn, de itt megannyi részletre ügyelve, telepakolták aktuális kreativitással és élvezhetővé tették minden percét, még ha szemünk el is fárad picit. Valamivel egy óra elteltével érzi az ember, hogy most már ideje győzni, de akkor mi marad a maradék negyven percre.

A film utolsó harmadában az akció picikét elszáll, hiszen a világot mentjük, amit a Mitchelle család szerencsére imádnivalóan ellensúlyoz egy gyakorlatilag ikonikus családdá válásával. Minden hibájukkal, bénaságukkal egy Pixar szintű Hihetetlen család lesznek. A zene is óriási iramot diktált, a Kill Bill filmzenétől a Dragostea Din Tei-ig. Szimpatikus aspektusa a filmnek, hogy a digitális világunkat humorral ábrázolva nem csupán annak hibái, de előnyei is szóhoz jutnak, mégpedig egy valósághű család életében. A szintén Netflix-nél nagy sikereket elért Társadalmi dilemma dokumentumfilm, ilyen szempontból, szerintem nagyon demagóg volt. Zsebkendőt is lehet készíteni, mert akit a Mitchelle család nem tud megkönnyezeteni, ahogy úgy igazán egymásratalálának, az feltétlen pillantson bele a stáblistába.

Modernkori szórakozás az egész családnak iskolás kortól felfele, amit mostantól lehet nézni bármilyen okoskütyün, a Netflix kínálatában, magyar vagy akár több nyelven. Indítás előtt persze érdemes mindent frissíteni!

ELŐZETES:

POSZTER:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét