KezdőlapGasztroVilágbajnok Tiramisu

Világbajnok Tiramisu

Nem mondom, hogy a legegyszerűbb tiramisu verzió ez, amit valaha olvastál, de azt ígérhetem, hogy az ízélmény a végén minden erőfeszítésért kárpótolni fog.

Honnan a recept? Annak idején, amikor úgy döntöttem, hogy igazán jó tiramisut szeretnék csinálni, sokáig bújtam a recepteket a neten. Konkrét elképzeléseim voltak, mint pl. hogy nem szeretnék nyers tojást tenni bele, legyen könnyű, nem túl tömény, és legyen tele jobbnál jobb alapanyagokkal, mert ugye tudjuk, hogy minden kiváló étel a minőségi összetevőknél kezdődik.

Így aztán több receptet választottam, mindegyikből kiszedtem, ami nekem tetszett, és megalkottam a sajátomat. Mondhatom, világbajnok lett. 😊

Hozzávalók kb. 14 adaghoz

  • 40 dkg babapiskóta
  • 3 tojássárga
  • 6 dkg vaníliás pudingpor (1,5 csomag)
  • 6 dl tej
  • 2 dkg vaníliás cukor (2 csomag)
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 6 cl rum, vagy egy rumaroma
  • 50 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dl habtejszín (legalább 30%-os)
  • 5 dkg nescafé por
  • 5 dl víz (forró)
  • 10 dkg kristálycukor
  • kb. 4 dkg cukor nélküli, jó minőségű, 20-22%-os kakaópor a tetejére szórásnak

Elkészítése

A krém

Fél liter tejet a vaníliás cukorral felforralok. (Érdemes tudni, hogy a tej két esetben tud odaégni az edény falához, ha nincs benne egyáltalán cukor, vagy ha túl sok cukor van benne.)  

A maradék tejet a vaníliás pudingporral és a tojássárgákkal csomómentesre keverem. Ha a tej felforrt, a pudingporos keveréket beleöntöm, és folyamatos keverés közben sűrűre főzöm. Még forrón elkeverem benne a vajat/margarint, majd hideg vízbe állítva kihűtöm, ügyelve arra, hogy a teteje ne bőrösödjön meg. (Erre is van több praktika, az egyik, hogy kristálycukorral vékonyan meghintem a tetejét, a másik, hogy folpack-kal letakarom a tetejét, de nem az edény tetejét, hanem közvetlenül a pudingra nyomom rá.)

Amíg hűl, a mascarponét a porcukorral kihabosítom (gépben vagy kézi habverővel, vigyázva, hogy ne toljam túl, mert akkor kiikrásodik), majd a kihűlt pudinghoz keverem a rum (vagy aroma) felével együtt. Ha ez kész, a korábban hűtőben jól lehűtött (!) tejszínt habbá verem, majd nagyon óvatos, körkörös mozdulatokkal, anélkül, hogy a habot megtörném, beleforgatom a krémbe, ezzel lazítva azt.

Így rakom össze

Előkészítek egy tálat, vagy tepsit a tiramisu kirakásához. Érdemes téglalap alakút választani, mert a babapiskótákat így tudom jól elrendezni. Én egy 31x23x7 cm-es tepsit szoktam használni, ez pont az a méret, amibe a babapiskótákat két sorba le tudom rakni, és a betöltéskor pont tele lesz az edény.

A nescafét és a kristálycukrot egy tálban a forrásban lévő vízzel leöntöm, elkeverem, majd hozzáadom a rum másik felét. Szerintem sokkal finomabb rummal, mint aromával, de persze vannak azok a helyzetek, hogy én sem teszem bele (pl. amikor tudom, hogy kisgyerekek is fognak enni belőle).

Jöhet a rétegezés

A babapiskótákat egyesével megforgatom a forró kávés lében (ez okoz némi kihívást a forrósága miatt), és leteszek egy sort a tálba (ez pont a babapiskóta mennyiség fele lesz). Kérdezhetnéd, mennyi ideig kell tartanom a babapiskótát a lében, hogy kellően kávés is legyen, meg ne is tocsogjon majd a süti? Mivel a lé forró, a piskóta nagyon gyorsan szívja magába, ezért túl sokáig semmiképpen, épp csak megforgatom benne, és már kapom is ki. Amikor megtelt a sor, a krém felével betakarom. Ügyelek arra, hogy a krém felszínét szép simára kenjem el, mert vágáskor így lesz nagyon szép a metszete.

Újra áztatott babapiskóta réteg következik, majd ismét krém. A választott edény nagyságától függ, hogy hány rétegem lesz, de úgy kell beosztanom, hogy a végén mindenképpen krémmel záruljon.  (Nekem két réteg piskóta, két réteg krém kerül a fent említett tepsibe.)

A tetejét szépen elsimítom (folpack-kal le szoktam fedni, hogy a krém ne száradjon ki), majd minimum 6 órára a hűtőbe teszem pihenni, hogy a babapiskóta megpuhuljon és az ízek összeérjenek.

Egy jó tiramisu bármelyik napszakban felvidít. Saját fotó

Csak tálalás előtt szórom meg a tetejét a kakaóval.

Igazi ízbomba, én még olyannal nem találkoztam, akinek ne ízlett volna. 😊 Ha neked is bejön, próbáld ki a Choux au Craquelin-t, ami szintén egy különleges sütemény, vagy süss egy Csúsztatott palacsinta tortát!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb