KezdőlapNemdobomelVásárolj ruhát tudatosan!

Vásárolj ruhát tudatosan!

Biztosan ti is tapasztaltátok már azt az érzést, hogy nincs mit felvenned. Erre kinyitod a szekrényajtót, és valahogy alig férnek el a ruháid a szekrényben. Már nem tudsz hova pakolni, ha vennél egy új ruhát már nem is lenne helye a polcodon. Elkezd az ember ilyenkor szortírozni, mi az, amit már öt éve nem vett fel. Fel fogja-e valaha azt venni még? Ha a válasz nem, akkor vajon hova lehetne tenni, hogy legalább átláthatóvá váljon a ruhás szekrény.

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága szerint egy pamut póló előállításához 2700 liter vízre van szükség, ami egy felnőtt ember 2,5 éves folyadékszükségletével egyezik meg. A mezőgazdaság után a ruhaipar a második legnagyobb vízfogyasztó iparág a világon.  A pamut a gyapotnövény magjait körülölelő finom szálakból készül. Ez egy teljesen természetes anyag, amit akár komposztálhatunk is. De nagyon fontos megjegyezni, hogy a legtöbb pólóhoz ma már valamilyen arányban műszálat fognak keverni, így pedig elhasználódása után tilos komposztálni.

A divat rendkívül gyorsan váltakozik, a színes kirakatok, impulzív reklámok mindig arra csábítanak, hogy vegyünk egy pár új ruhát. Egy-egy ruhadarabot egyre kevesebbszer veszünk fel. Ennek több oka is van. Egyik az, hogy talán nem a megfelelő stílust választottuk és a ruhadarab viselése közben jövünk rá, hogy valami nem stimmel. Ismerjük meg jobban önmagunkat, testalkatunkat, arányainkat és azokat a kedvező színeket, árnyalatokat, amelyek biztosan előnyeinket hangsúlyozzák. Rengeteg stylist foglalkozik ezzel a témával az interneten, facebookon. Egyéni vagy csoportos tanácsadás keretében lehet tőlük segítséget kérni annak, aki nehezen igazodik ki az előnyös, de mégis divatos viseletek világában. Lakatos Márk Te&Én című könyvében is nagyon jó ötleteket, tanácsokat lehet olvasni. Számos segítő ábra van, hogy felismerd milyen a testalkatod arányaiban nézve és milyen színek, ruhafazonok állnak jól. A tudatos vásárlás, higgyétek el, itt kezdődik! Ismerd meg önmagad!

A ruhaipar törekszik arra, hogy minél olcsóbban tudjon előállítani termékeket, ezért kihasználja, pontosabban kizsákmányolja az olcsó munkaerőt. Ez tapasztalható a fejlődő országokban, ahol egy ruhagyárban az emberek a napi betevő kenyérért dolgoznak szó szerint, és családjukat is alig tudják ellátni élelemmel. A minél olcsóbb előállítás magával vonzza a minőség romlását is. Ezért van az, hogy bizonyos anyagok néhány mosás után tönkre mennek.  Erre a megoldás a fair trade termékek vásárlása lenne. Ez egy olyan méltányos kereskedelmet jelent, ahol a dolgozók, termelők ellenőrzötten megkapják (az adott ország gazdasági-szociális hátterét figyelembe véve) munkabérüket. Egyébként attól, hogy valamit Európában gyártanak vagy állítanak elő, az nem biztos, hogy fair trade lesz.  A témában kutakodva találtam rá az OEKO-TEX Standard 100 minősítésre.  Ha a terméken ezt a minősítést látjuk, akkor ezt az anyagot tesztelték, semmilyen káros anyag nem található benne a megengedett határértékeken felül, a gyártási folyamat körülményei is ellenőrizve vannak. Itt a környezetre való káros hatásokat és a munkások munkabérét veszik figyelembe. Hasonló információt ad a MADE IN GREEN tanúsítás is, ez a terméken elhelyezett függőcímkén található. A termék biztonságos, káros anyagokra bevizsgált és fenntartható módon készült. Ilyen tanúsítással rendelkező ruhaneműket találhatunk a Lidlben, Aldiban is.

Általános jó tanácsok a tudatos ruhavásárláshoz:

  • Kerüljük az impulzív vásárlást!
  • Építsünk ki olyan ruhatárat, amelyben több kiegészítő és ruha is kombinálható!
  • Szerezzük be ruháinkat másodkézből! Így tovább tartjuk őket körforgásban és jelentős összegű pénzt is tudunk megspórolni egy-egy márkás termék árából.  Marketplace és egyéb szuper használtruha weboldalak is találhatóak az interneten. Itt részletes leírás is van a ruha állapotáról és méreteiről is, csak egy mérőszalag szükséges az otthonunkban, hogy ellenőrizni tudjuk a pontos derék-csípő-mellbőséget.
  • Ha van lehetőség varrónővel javíttassuk ruháinkat!
  • A már nem kívánatos ruhadarabokat ajándékozzuk el! Ha barátaink körében nem találunk olyat, akinek megfelelő lenne, akkor is van megoldás. Keressünk rá neten, hol vannak a környezetünkben ruhagyűjtő konténerek és vigyük el oda a nem kívánatos ruhákat. A Vöröskereszt által fenntartott Cseriti pontokon is lehet érdeklődni, hogy van-e kapacitásuk ruhát átvenni. Közelben lévő hajléktalanszállókat is fel lehet keresni, hogy tudnak-e hasznosítani valamit.

És legvégül a környezettudatos, zero waste (hulladékmentes háztartásra utal) életmód alapszabályáról soha ne feledkezzünk meg! Ez az 5K szabály (angolul 5R), amely ruhavásárláskor is érvényes.

  1. Köszönöm, nem kérem.  (Refuse)
  2. Kevesebbel is beérem. (Reduce)
  3. Kijavítom, tovább használom. (Reuse)
  4. Külön gyűjtöm.  (Recycle)
  5. Komposztálom.  (Rot)
Tóth Renáta
Tóth Renáta
Gyógytornász
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb