KezdőlapGasztroBestroMinőségi alapanyagok és helyettesítőik 3. rész

Minőségi alapanyagok és helyettesítőik 3. rész

Tejszín. Vagy mégsem?

Nagyon sokan szeretjük a tejszínes süteményeket. Könnyűek, ízzel teliek. Korábban minden sütemény, amely tejszínt kívánt, abból is készült, hiszen nem voltak még divatban a növényi habok, amelyeket ma már széles választékban találunk az üzletek pocain (Hulala és társai), és a cukrászdai süteményekben is.

Fotó: canva.com

(Arról, hogy hogyan készül, és milyen a jó tejszín, a szeretlekmagyarorszag.hu oldalon olvashattok.)

Az állati tejszín

A habtejszín állati eredetű, a kihűlt tej tetejéről fölözött 25-30%-os zsírtartalmú tejtermék, és zsírtartalmából adódik, hogy nagyon energiadús alapanyag. Főként sütemények készítéséhez, többnyire habbá verve használjuk.

A főzőtejszínt (amely szintén állati eredetű) a habtejszíntől a zsírtartalma különbözteti meg, ez általában 10-20% zsírtartalmú, és mint a neve is utal rá, főként főzünk vele. Ételeink lágyabbak, selymesebbek, krémesebbek lesznek tőle. Süteményekhez azért nem használjuk, mert az alacsonyabb zsírtartalom miatt hab nem verhető belőle.

Tejszínnel dúsított krémleves. Fotó: canva.com

Tejszínes sütemények. Fotó: canva.com

Mi a helyzet a növényi habokkal?

A tejszínnek az utóbbi években megjelentek a növényi változatai is. Mi lehet az oka, hogy sokan ehhez nyúlnak a boltokban? A növényi egészségesebb lenne, mint az állati?

Az tény, hogy az állati eredetű tejszín drágább, mint a növényi habok, sokan mégsem az ára miatt cserélik le.

Tejszín vagy növényi hab? Ránézésre nehéz megmondani…. Fotó: canva.com

A habtejszín felverés után viszonylag hamar összeesik, csak zselatin vagy valamilyen fixáló hozzáadásával tudjuk az állagát tartósan megtartani. A növényi tejszínhabok nagyon könnyen felverhetők, stabil, selymes habot kapunk, formájukat hosszan tartják. Könnyebben emészthetők az állati tejszínnél.

Ugyanakkor érdemes egy pillantást vetni a növényi habok összetevőire, ugyanis ezek egy része hidrogénezett növényi zsír felhasználásával készül, egy csomó adalékanyag hozzáadásával. A másik fontos tényező, hogy többségük tejfehérjét ugyanúgy tartalmaz, mint állati eredetű társuk, tehát tejfehérjére érzékenyek ezt sem fogyaszthatják, és a laktózérzékenyeknek is nagyon meg kell nézniük az összetevős címkét.

Ahogy látjuk, az ár lehet fontos tényező, de azért más szempontok is szerepet játszanak a minőségi alapanyagok helyettesítésekor. Egy a fontos, bárhogy döntünk is: mindig nézzük meg a termékcímkét, illetve kérdezzünk, tájékozódjunk, és legyünk tisztában azzal, mit vásárolunk, mit eszünk, mert előfordulhat, hogy mást kapunk, mint amire számítottunk.

Kattints, és olvasd el, mi a helyezet a marcipán és a csoki helyettesítésével!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb