KezdőlapNemdobomelÖko mosogatószivacs, nem más, mint a csodálatos luffatök

Öko mosogatószivacs, nem más, mint a csodálatos luffatök

Egyre inkább nagyobb hangsúlyt fektetek az ökológia lábnyom csökkentésére, ezért már régóta foglalkoztat a téma, hogyan lehetne környezetkímélően és kedvező áron is mosogatni.

Mi kell a mosogatáshoz?

Először is kell egy jó szivacs. Mi a probléma az általános mosogatószivaccsal? Nem komposztálható, egy idő után látszik, hogy morzsolódik, ez bekerül a lefolyóba, sőt szerintem az apró szemcsék az edényeken is megtapadnak, amit aztán a szervezetünkbe is beviszünk. A mosogatószivacsok nagy része apró pénzért kapható, többségük habosított poliuretánból, kőolajból, fehérítőből és különböző vegyszerekből állnak.  Nem igazán jól hangzik. Kezdetben újrahasznosított szivacsot vettem egy budai ökoboltban. A tetején kókuszrost volt az erősebb dörzsöléshez. Jó ötletnek tűnt, de nekem nem vált be, mert a szivacsdarabok amiből összerakták, hamar darabokra estek, és persze ez sem komposztálható. 319 Ft-ba kerül egy darab.

Férjem Kínából rendelt nekem tüskés felszínű szilikon mosogatószivacsot. Nagyon olcsó volt, de nem tartja a mosogatószert egyáltalán, tehát nem képes habzásra. Én nem tudtam vele mosogatni, pedig próbálkoztam pár napig. Ez sem komposztálható. Kb. 500 Ft-ért vette, egyéb más dolgokat is rendelt, így a postaköltség is kedvező volt a több termék miatt.

Aztán rátaláltam a luffaszivacsra egy ökoboltban, ami nem más, mint az érett luffatök termésének rosthálózata. Megvettem, és több éve már csak luffaszivacsot használok. Képes habzásra, számomra ez nagyon fontos. Maga a luffatök ehető is, tehát semmilyen káros anyag nincs benne, ami a szervezetet terhelné. Elhasználódása után kiöblítem tiszta vízzel, és megy a kerti komposztba. Ára egy darabnak jelenleg 1090 FT az ökoboltban. A DM-ben is kapható, ott egy darab 450 Ft-ba kerül. De olyan, mintha ki lenne fehérítve és túl kemény is. Szóval szerintem vegyszerrel kezelt. Ezt is kipróbáltam, tehát a saját tapasztalatomat írom le nektek.

Aztán utána olvastam a luffatök termesztésének és rájöttem, hogy ezt én is tudom termeszteni itthon. Egy környezetbarát ökocsoportból szereztem be magokat, amelyeket márciusban vetettem el palántaföldbe pici edénykékbe. Ablakba tettem, és sokat locsoltam. Több növénykém is sikeresen kibújt. Sajnos volt, amit áprilisban tettem ki a szabad földbe, ezek elpusztultak, mert nem bírták a reggeli hidegeket. De amiket május elején, április végén ültettem ki, azok szépen megerősödtek és elkezdtek nőni. Napos helyre kell ültetni, és kell támaszték is kerítés vagy futórács, mert magasra futó növényről van szó. És maga a töknek is jó kis súlya lehet. Augusztusban gyönyörű nagy sárga virágokat hoz. Kertünk dísze lesz, beporzó rovarok is imádják. Sajnos a fekete tetűk is megjelentek az én kis növényeimen, de nem permeteztem, mert tudtam, hogy öko szempontból káros. A termés későn érik be, még novemberben is zöldes volt. Majd szépen lassan kezd elszáradni az egész növény, a termés barnulni kezd, a tök is veszít nedvességtartalmából, egyre könnyebb lesz. Volt olyan termés, amit novemberben bevittem a házba és ablakba tettem, több hét múlva teljesen kiszáradt, csak a magok zörgését lehetett hallani benne. A héja könnyen lerepedezett és leszedhetővé vált.  Az erős rosthálót darabokra vágtam, a fekete magokat kiütögettem, a növényrostot többször tiszta vízben kimostam és radiátoron szárítottam. Azok a tökök, amiket kint hagytam többször megáztak és sajnos bepenészedtek. Tehát érdemesebb a zöldes termést éretlenül leszedni és bevinni a házba. Luffamagokat lehet rendelni interneten vagy már ökoboltokban (990 Ft egy csomag vetőmag) is beszerezhetőek. Egy termésben később kb. 20 mag lesz.

Mosogatószernek ökoboltban vásárolt 5 literes kiszerelésű Ahimsa nevű szert használok. Grapefruit illatú, árban kedvező a nagy kiszerelés (4200 Ft), és ezáltal a műanyaghasználat is csökkentve van, mert nem kell sok kis adagot venni. Jól habzik, jól oldja a zsírt, biológiailag könnyen lebomló. Utánanéztem magyar gyártmány, ezért ez is egy jó pont.

Aki otthon szeretne készíteni saját mosogatószert, hiszen ez lesz a legökobb, az Tóth Andi Dobd ki a szemetest könyvében további ötleteket és megoldásokat talál.

Hajrá ökomosogatók!

Tóth Renáta
Tóth Renáta
Gyógytornász
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb