KezdőlapGasztroBestroMosogatószivacs helyett szilikonpárna?

Mosogatószivacs helyett szilikonpárna?

(Véleménycikk)

Az utóbbi időben igyekszem odafigyelni, hogy a háztartásban is környezettudatosabb megoldásokat alkalmazzak, és ennek egyik sarkalatos pontja nálam a mosogatószivacs helyettesítése, kiváltása.

Itt most nem elsősorban a szóba jöhető megoldásokat veszem számba (egy lehetőségről olvashattok itt) , hanem konkrétan a szilikonpárnát (én neveztem el így, lásd a képen) hasonlítom össze a hagyományos szivaccsal. Nézzük, melyiknek mik az előnyei és a hátrányai.

A hagyományos mosogatószivacs

A hagyományos mosogatószivacsot mindannyian ismerjük, használjuk nap mint nap a konyhában. Alapból fel sem merül az emberben, hogy lecserélje valami másra, nagyon sokoldalú. Lássuk, mit szeretek benne.

Előnyei

 • Nagyon jól felhabzik benne a mosogatószer (az ember hajlamos azt gondolni, hogy csak akkor tisztít, ha habos 🙂 ),
 • a mosogatószer hosszabb ideig benne is marad,
 • a dörzsis felével viszonylag kíméletesen, de hatékonyan tudok kicsit makacsabb szennyeződéseket eltávolítani,
 • sűrű a szerkezete, ezért nagy felületen dörzsöl, mos,
 • mivel a vizet jól tartja magában, pultot, asztalt remekül lehet vele lemosni anélkül, hogy a felület úszna a vízben,
 • nagyon rugalmasan változtatja a formáját, egészen szűk résekbe is be tudok férkőzni vele.

Ha ez volt a pro, jöjjön a kontra

Mi az, amit nem annyira szeretek a mosogatószivacsban?

 • A baktériumok melegágya tud lenni, nehéz tisztán, higiénikusan tartani hosszabb távon,
 • emiatt, és azért, mert nem túl tartós, viszonylag sűrűn kell cserélni (nekem max. 3-4 hétig tart ki darabja),
 • a sűrű csere következtében nagyon megterhelem vele a környezetet, és ez rossz a lelkemnek,
 • 1 hét után már nem túl esztétikus, és mivel nagyjából mindig elöl van, ezt más is láthatja.
Mosogatószivacs, az örök….. Vagy mégsem? Fotó: canva.com

A szilikonpárna lehet a megoldás?

A szilikonpárnát egy ismerősömnél láttam meg először, kiderült, hogy fillérekért lehet kapni olcsó cikkeket forgalmazó boltokban (bizonyosan többféle változata is van). Nagyon megtetszett, mert már elsőre azt gondoltam róla, hogy ez örök darab lesz, és meg van oldva a mosogatószivacs probléma. Ehhez képest, lássuk a tapasztalataimat.

Szilikonpárna Fotó: Baranyai Eszter

Ami tetszik a szilikonpárnában

 • abban nem tévedtem, hogy tényleg elnyűhetetlen, örök darab, vagy legalábbis nagyságrendekkel tovább használható, mint a mosogatószivacs,
 • ebből következően ez egy környezetbarátabb verzió, hiszen nem kerül olyan gyakran a kukába,
 • anyagából adódóan nagyon higiénikus, könnyen tisztítható, akár fertőtleníthető, nem maradnak benne szennyeződések használat után sem, vagy könnyen kimosható,
 • a szilikon sörtékkel nagyon szépen lehet tisztítani olyan felületeket, amelyek kényesek, mint pl. a teflon, egyáltalán nem karcol, még a legkisebb mértékben sem (sajnos, ezt a mosogatószivacs dörzsis feléről nem tudom elmondani).

És ami nem….

A hátrányok részben az előnyökből következnek, és közben arra is rájöttem, hogy mennyire a megszokások rabjai vagyunk, engem is vastagon beleértve.

 • Sajnos a mosogatószert anyagából és kiképzéséből fakadóan nem tudjuk felhabosítani benne, így a „habos-jól tisztít” érzet csorbul (ez szubjektív, és talán elhanyagolható szempont),
 • a sörték aránylag messze vannak egymástól, így mosogatáskor a mosogatószer nagyon könnyen kimosódik közülük, nem olyan hatékony a felhasználás,
 • az előnyöknél említettem, hogy a finom sörtékkel mennyire kíméletesen lehet kényes felületeket tisztítani. Viszont ez azt is jelenti, hogy dörzsölő, súroló hatást nem lehet vele kiváltani, makacsabb szennyeződések nem távolíthatók el vele,
 • a szilikon, mint anyag, és a távol álló sörték a vizet nem tudják magukban tartani, ezért felületek lemosására (pult, asztal, főzőlap) nem alkalmas, mert vagy száraz, vagy folyik róla a víz,
 • nem gyömöszkölhető, mint a szivacs, formája annyira nem alakítható, tehát kis résekbe nem, vagy nagyon nehezen lehet vele bejutni.
Fotó: canva.com

Akkor most jó a szilikon, vagy mégsem?

Mindent összevetve arra jutottam, hogy a pozitív változás eléréséhez kicsit nekem is el kell szakadnom a berögzött szokásaimtól. Ha ugyanazt várom a szilikon párnától, mint a mosogató szivacstól, csalódni fogok, viszont ha az előnyeire koncentrálok, részben mégiscsak tehetek valamit a környezetemért. A magam részéről a szilikonpárnát nem a mosogatószivacs helyett használom, hanem mellette, vele együtt, így a mosogató szivacsom sokkal hosszabb ideig kitart, ritkábban kerül a kukába.

Fontos az is, hogy a szivacsot minden használat után mossuk át, jól csavarjuk ki, és hagyjuk megszáradni, ezzel máris sokat tehetünk az állapotáért és a higiéniáért is.

Itt egy tipp hozzá, hogyan tárold!

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb