2021. április 18.
KezdőlapOtthonLakberendezésFürdőszoba tervezése - amit érdemes átgondolni

Fürdőszoba tervezése – amit érdemes átgondolni

A FÜRDŐSZOBA MEGFELELŐ KIALAKÍTÁSÁHOZ ISMERNÜNK KELL PÁR FONTOS ÍROTT ÉS ÍRATLAN SZABÁLYT. EZZEL A CIKKSOROZATTAL SZERETNÉK SEGÍTSÉGET NYÚJTANI MINDAZOKNAK, AKIK FÜRDŐSZOBA KI/ÁTALAKÍTÁS ELŐTT ÁLLNAK. TÖBBEK KÖZÖTT SZÓ LESZ A MEGFELELŐ BURKOLAT KIVÁLASZTÁSÁRÓL, AZ ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK HELYÉNEK MEGHATÁROZÁSÁRÓL, A BELSŐ ELRENDEZÉS SZABÁLYAIRÓL, STÍLUSRÓL, ERGONÓMIÁRÓL, STB.

Válasszunk burkolatot, de milyet?

A víz folyamatos jelenléte miatt védeni kell a környező falakat és a födémet. Sokáig csak a hidegburkolatok közül tudtunk választani, hiszen az nem szívja magába a nedvességet úgy, mint pl. a fa. Mára a kínálat többféle anyaggal bővült, mind a padló, mind pedig a falak burkolását illetően.

A padlóra tehetünk vinyl padlót, ami tulajdonképpen a nagyszüleink idejéből ismert linóleum jelenkori változata, mely tetszetősebb és tartósabb is az ősénél. 
A vinyl padlóból létezik ragasztható, illetve klikkes illesztésű. Ránézésre alig különbözik a laminált padlótól.
Előnye, hogy könnyen telepíthető, akár a meglévő burkolatra is. Azonban alaposan meg kell vizsgálni a meglévő padló állapotát (hézagok, stabilitás). Amennyiben szükséges, alkalmazzunk aljzatkiegyenlítőt (érdemes szakemberrel konzultálni). Hátránya, hogy a nehezebb bútorok, mint pl. a mosógép nyomot hagyhatnak a felületén.  

Vinyl padló
SPC 4,5 mm padló

Ezt küszöbölni ki egy újabb technológiával készült termék az un. Stone Plastic Composite (SPC). Ez az anyag tartalmaz mészkő port, gyantát és különböző kötőanyagokat. A kőpornak köszönhetően már az anyag érintésekor érezhetjük annak keménységét, kőszerűségét. Ezért jobban ellenáll a fizikai behatásoknak. A vilylhez hasonlóan könnyű és könnyen telepíthető. Mindemellett nem tartalmaz az egészségre vagy a környezetre káros anyagokat, pl. formaldehideket. Megjelenésében változatos, a fa hatásútól a különböző kőutánzatig széles belőle a választék. Falra is felhelyezhető.

Ha mégis kerámia burkolat mellett döntünk, választhatunk a különféle greslapok, vagy természetes kövek, mint a gránit, a mészkő, a márvány, illetve a dekorációra használt üvegcsempék közül. Ezek sok mindenben különbözhetnek egymástól.
Ilyen a méret, a csúszás gátlás, a keménység és a kopásállóság. Továbbá megjelenésében is különbözik egy égetett kerámia a természetes, csiszolt kőtől, vagy kompozit anyagtól.
Lehetetlen ebben a cikksorozatban bemutatni azt a hatalmas forma- és színválasztékot, melyet a különböző gyártók kínálnak. Azért nézzünk meg párat.

Fontos a stílus

Egy rusztikus, vidéki stílusban berendezett fürdőhöz nagyszerű választás a szabálytalan és strukturált felületű csempe, de ugyanígy feldobhat egy modern konyhát is.

Rusztikus felületű csempe

Minimál stílushoz a minta nélküli, nagy felületű, egyszínű lapok jó választás. De nagyszerűen illenek a stílushoz a természetes mintázatot megjelenítő márvány, illetve gránit burkolatok is.

Neolit
Neolit bemutató

A különféle, manufakturális megjelenést hordozó mintázott csempék megfelelő arányban jól mutatnak a retró, a klasszikus, a bohém, vagy a mediterrán berendezésben is.

Manufakturális megjelenésű csempe

Az üveg- vagy kőmozaikokkal exkluzív, fényűző hatást érhetünk el. Ezt garantálja a mozaikkok ára is (Figyelem! Ezek darabárasak, pl. 30×30 cm-es hálóra ragasztott elem, egy darab). Sok stílusban alkalmazható, attól függően, hogy üveg vagy kőmozaikot használunk.
De nem csak az ára miatt érdemes a mozaikkal óvatosan bánni. Ha túl sokat használunk belőle egy helyiségben belül, könnyen giccsbe fordulhat a munkánk eredménye.

Mozaik csempe

Divatosak és ugyancsak sok stílusba illeszthetőek a 3D felületű lapok. Azonban ezeket csak egy kiválasztott falra tegyük, ugyanis a mintázat miatt nehéz a sarkoknál illeszteni ezeket a lapokat. A szerelvények mögé sima felületű csempe kerüljön, mert egy 3D-s csempére nem fog hézag mentesen illeszkedni sem a fej zuhany, sem a csaptelep.

3D megjelenésű csempe

A következő részben a térkialakításról és az ergonómiai szempontokról lesz szó.

Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

6  +  3  =  

Legnépszerűbb