2021. április 18.
KezdőlapGasztroBestroBarbecue-s csirke szezámmaggal

Barbecue-s csirke szezámmaggal

A gyerekek teljesen odavannak a KFC-ben a Qurrito-ért, aminek barbecue-s csirke a tölteléke, ezért arra gondoltam, miért ne csinálhatnék én is itthon valami barbecue szószos kaját, akár tortilla lapba téve, akár magában, hozzá illő körettel.

Mutatom, mi lett a vége, itthon teljes siker! 🙂

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg csirkemell
  • só, bors
  • 1 l olaj a sütéshez

A bundához:

  • 4 egész tojás
  • 15 dkg keményítő
  • só, bors a fűszerezéshez

A szószhoz:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 dl barbecue szósz
  • 0,5 dl ketchup
  • 1 dkg barna cukor
  • egy leheletnyi borecet
  • pirított szezámmag a szóráshoz

Elkészítése

A csirkemelleket megmosom, megtisztítom, majd kb. 3 cm-es kockákra vágom (nem túl apróra, hogy szaftos maradjon). Sózom, borsozom, majd félreteszem, amíg a bunda összetevőit bekeverem.

A csirkemellet nagyobb kockákra vágom. Fotó: Baranyai Eszter

A bundához egy tálba felütöm a tojásokat, sózom, borsozom, összekeverem, majd hozzáadom a keményítőt. Simára keverem az összetevőket, és jó sűrű palacsintatészta állagot kell, hogy kapjak. A tojások méretétől függően adjunk egy pici vizet vagy plusz keményítőt, hogy a kívánt állagot elérjük.

Ha ez megvan, beledobálom a csirkemellet, és jól beleforgatom a masszába, hogy mindenhol beborítsa.

Az olajat felmelegítem kb. 180℃-osra, és kisütöm benne a csirkemell kockákat. Az a jó a bő olajban sütésben, hogy mire szép, aranysárga színt kap a bunda a husidarabokon, addigra belül is átsülnek, mégis jó szaftosak maradnak. A kisült húst egy tálba szedem, és félreteszem.

Bő olajban aranybarnára sütöm. Fotó: Baranyai Eszter

Egy nagyobb serpenyőben fél deciliter olajat melegítek lassan, abban finoman megpirítom az összezúzott, vagy apróra vágott fokhagymát. Mikor már érzem az illatát, ráöntöm a barbecue szószt és a ketchup-ot, a borecetet, meghintem a barna cukorral, majd kicsit összefőzöm. Ha túl sűrű lenne, pici vízzel lehet higítani.

A tűzhelyről nem veszem le, hanem keverés közben hozzáadagolom a kisült csirkehúst, és jól összeforgatom, hogy a szósz mindenhol érje a húsdarabok bundáját. Végül, ha jól átforgattam, lezárom a tűzhelyt, és szárazon megpirított szezámmaggal megszórom.

Nagy kedvenc….. Fotó: Baranyai Eszter

A barbecue-s csirke isteni ebéd vagy vacsora, és az elkészítése sem bonyolult. Ha tortilla lapba teszitek cheddar sajttal, akkor nagyjából a KFC-s Qurrito-t kapjátok, ha körettel ennétek, szerintem legjobban a rizs (akár barna is) illik hozzá. Havonta egyszer biztosan kell készítenem, annyira szeretjük.

Ha úgy érzed, jó lenne egy kis segítség az elkészítéséhez, itt egy videó, fogj neki bátran! 😊

Jó étvágyat kívánok!

Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. 🙂
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

  +  52  =  57

Legnépszerűbb