2021. április 18.
KezdőlapEgészségÍzületvédelem, porcerősítők

Ízületvédelem, porcerősítők

Beszéljünk egy kicsit az ízület felépítéséről először!

A csontok ízesülő végét hyalinporc (üvegporc) fedi. Ezek a porcsejtek csak a növekedés alatt képesek osztódni, a gyermekkorban létrejövő kisebb porcsérülések ezért könnyen regenerálódnak. Felnőttkorban létrejövő porcdefektusok során már nem hyalinporc fog képződni, hanem egy biomechanikailag kisebb értékű rostos porcszövet. A porcsejtek főleg II. típusú kollagént és proteoglikánokat tartalmaznak. A proteoglikánok fehérjemolekulákból és glükózaminoglikánláncokból állnak. Vízmegkötésben van jelentős szerepe, ugyanis a porcszövet 70 százaléka víz. A porcszövet nem tartalmaz ereket, táplálása főként a synovialis folyadékból történik diffúzióval. Ciklikus terhelés, például a biciklizés sík talajon, a porcréteg anyagcseréjét, táplálását fokozza, viszont az erőltetett megterhelés hosszabb távon, például a futás emelkedőn felfelé, a porcréteg pusztulásához vezet. Az ízületet az ízületi tok fogja körül. Az ízületet belülről a synovialis membrán béleli ki. Ez termeli a synovialis folyadékot, amely az ízület belsejét tölti ki, nagy fehérjetartalmú folyadék. A porc belső részének táplálásáért és az ízület kenéséért felel.

Tehát ezekből levonhatjuk a következtetést, hogy szükségünk van sok-sok vízre, kollagénre, egészséges hyalinporcra, megfelelő terhelésre. Megfelelő kollagént a táplálkozás során csontlevesből, húslevesből, kocsonyából, bőrös-inas ételekből tudunk bevinni. (A gumicukor is kollagént tartalmaz, csak van még benne cukor, ízesítő és színezőanyag is.) Ez a hatalmas fehérje a tápcsatornán elemeire fog bomlani, majd felszívódik a bélrendszerből és újra elő kell állítania a szervezetnek a megfelelő típusú kollagént C-vitamin segítségével. Ha úgy gondoljuk elégtelen a fehérje, kollagén bevitelünk, akkor szedhetünk táplálékkiegészítőket. Ajánlott a színezéktől, adalékanyagtól, ízesítéstől mentes kollagén por bevitele.

A porcerősítő kapszulák különböző hatóanyagokat tartalmaznak, ezek közül fontos kiemelni a chondroitin-sulfatot, amely a proteoglikán és kollagén kialakulását segíti. A glükózamin-sulfatnak gátló hatása van a porcszövetet bontó enzimekre és nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik. Az MSM (metil-szulfonil-metán) a kollagén és glükózamin előállításához szükséges. Ezeket általában kombinációban lehet kapni a patikában.

Fontos hangsúlyozni, hogy kizárólag kúraszerű alkalmazásuknak van értelme, ami általában három hónapot jelent és egy évben kétszer ismételhető. Megakadályozhatjuk vele a további porckopásokat, a rostos porcszövet kialakulását segítve. Itt megjegyezném, hogy ez a megfelelő terhelés mellett érvényes csak. Előrehaladott porckopásnál, ízületi gyulladásnál szedésük csak kiegészítő terápiaként jöhet szóba, önmagában a fájdalmat, gyulladást nem fogják levinni.

Források:
Szendrői Miklós: Ortopédia

Tóth Renáta
Gyógytornász
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

4  +  4  =  

Legnépszerűbb