2021. április 18.
KezdőlapCsaládBaba-MamaMi a legnehezebb az egyszülős családok életében? Magyar édesanyák mesélték el valós...

Mi a legnehezebb az egyszülős családok életében? Magyar édesanyák mesélték el valós tapasztalataikat

Nemcsak az elszegényedés, de az elszigetelődés is fő probléma az egyszülős családok életében.

Az egyszülős családok sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára. A pénzügyi ellehetetlenülés és a társadalmi kirekesztettség, az elszigetelődés fokozottan fenyegeti őket, és sokkal több támogatásra lenne szükségük, mint amennyit valójában kapnak.

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek mintegy 700 ezer gyermeket. Az, hogy valaki egyedülálló szülővé válik, nem olyan dolog, amit eldönt az ember, hiszen mindenkinél adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor a család darabjaira hullik szét. Egyedülálló lehet egy olyan szülő, akinek elhunyt a párja, akit már a baba megszületése előtt egyik napról a másikra elhagytak, aki partner híján egyedül vállal gyermeket, akinek tönkrement a párkapcsolata, házassága, vagy akinek sikerült kilépnie egy bántalmazó kapcsolatból, és mindennap azon fáradozik, hogy egy stabil, szeretetteljes, nyugodt környezetet nyújtson a gyermekének. 

Mi a legnehezebb az egycsaládos szülők életében?

Szülőnek lenni nem mindig a legkönnyebb feladat, hiszen gyakran előfordulnak olyan élethelyzetek, amelyekkel egy pár is nehezen birkózik meg. Egyedülálló szülőnek lenni pedig még ennél is sokkal nehezebb. Két ember helyett nap mint nap helytállni, dolgozó szülőnek, családfenntartónak, a pandémia és iskolabezárások idején pedig tanítónak, bébiszitternek lenni még bonyolultabb. Nem beszélve arról, ha a szülő szellemi sérült, fogyatékos gyermeket nevel egyedül, minden segítség nélkül. A napi hajtásban egyedül maradni a felmerülő problémákkal, az anyagi kiszolgáltatottsággal, a kételyekkel, hogy valóban jól csinálom-e, miközben nincs senki, akitől egy kis segítséget lehetne kérni, lelkileg a padlóra küldheti az embert.

Olvasóink véleménye

Március 21. az egyedülálló szülők világnapja. Ennek apropójából pár nappal ezelőtt olvasóinkat kértük arra, osszák meg velünk tapasztalataikat és véleményüket azzal kapcsolatban, milyen nehézségekkel és problémákkal kell szembenézniük az egyedülálló szülőknek, illetve mi a legnehezebb szerintük az egyszülős családok életében. A felhívásra sok hozzászólás érkezett, ezekből osztunk meg párat.

– Számomra a logisztika a legnehezebb. 100 felé kellene lenni egy időben, és persze a piszkos anyagiak. Nem mindegy, hogy egy vagy két fizetésből kell ugyanazokat a dolgokat kifizetni, mint más, kétgyerekes családnál.

– A legnehezebb az élet maga.

– Mindent egy időben kell megoldani. Természetesen higgadtan, mégis energikusan, megfontoltan, empatikusan, hogy mindezzel jó példát mutass a gyermeknek.

– Mi a legnehezebb? Szerintem a következetesség. Ikergyermekeket neveltem, és bármilyen döntést hoztam, jót vagy rosszat, azt végig kellett vinnem. A tekintélyem mindig meg kellett őriznem előttük. Később nyílt kommunikáció zajlott köztünk. Mindenki elmondhatta, mit gondol. Az élet visszaigazolt, boldog, tartalmas gyermekkorról tesznek említést!

Az eredeti cikk: https://femina.hu/gyerek/egyszulos-csaladok/

Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

36  +    =  44

Legnépszerűbb