Pepakurával indult és valójában egy Star Wars rohamosztagos sisaknak álltam neki, mégis Thanos Végtelen kesztyűje készült, világpusztító gyűjtögetés helyett kapásból mind a 6 Végtelen kővel.

A pepakura nevezetű technikát először az Amerika Kapitány jelmez esetében alkalmaztam, de ezúttal a komolyabb verzióval készült el a legújabb MARVEL csináld magad alkotás. A lényege ki kell nyomtatni, ki kell vágni, majd összeragasztani számot a számhoz. Bővebben minimum 160 grammos (irodai 80g) papírral érdemes dolgozni, ezt még az átlag nyomtató is viszi. A számok melletti szaggatott vonalnál a ragasztandó fület lefele, pont-vonalnál felfele kell hajtani. Ragasztó tekintetében a sima stift is működik, de számomra a palmatex vált be a legjobban. Fájlokat nehéz találni, de nem reménytelen, a kesztyű pdf-je az egyszerűség kedvéért itt, amúgy a pepakura hivatalos oldala és bővebb információk itt.

A Végtelen kesztyűből amolyan képregényes verziót sikerült felkutatni, és magam alakítom picit, hogy jobban illeszkedjen a filmeshez. A kövekről később írok ezeket pepakurával nem készítettem el.

Első lépés a nyomtatás.szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_1.JPGMásodik lépés kivágni nagyjából.szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_2.JPGHarmadik lépés kivágni precízen, esetenként manikűr ollóval, és a fent említett szaggatott és pontvonalak mentén megfelelően hajtogatni.szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_3.JPGA számot a számhoz megtalálni idegőrlő feladat, a ragasztgatás már gyorsabban megy. Csinos asszisztensem mutatja a végeredményt, illetve a pepakura egyéb felhasználási lehetőségeit például a Star Wars világában.szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_4.jpgA következő lépésben műgyantával kentem le az egészet. Kültéren vagy jól szellőző helységben és szájmaszkot használva kell dolgozni. Én kívül 2x és belülről 1x kentem, 40-40 perc várakozási idővel, aztán békén hagytam 24 órára. Másnapra a papír kesztyű már egy műanyag kesztyű.szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_6.JPGszmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_5.JPGszmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_7.JPGEddig a lépésig számomra nem volt újdonság, de a szokásos poliészteres autógitt helyett a folytatás… műgyanta mikroballonnal! Egy kedves ismerősöm aki Thanos Végtelen kesztyűjéhez képest kevésbé komoly dolgokat barkácsol (mint például repülőgép alkatrészeket), ajánlotta és a műhelyében (játszószoba) meg is mutatta használatát. A mikroballon rendkívül finom por és nagy mennyiségben a gyantához keverve paszta állagot varázsol, majd kötés után egy súlyra könnyű és könnyedén csiszolható réteget képez.szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_8.JPGszmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_9.JPGAz első réteg eltünteti az alap váz eklektikusságát, és ehhez nem is kell többet felvinni. A következő fázis a puritán díszítés mentes képregényes verziót közelebb hozni a filmeshez. Itt lehet törekedni a 100% autentikusságra is, de szerintem felesleges. Én annyira bonyolítottam, hogy minimálisan, mert túl sok időm nem volt és meg is unnám. Az alsó peremet meghagyva egy igazán egyedi képregény-film hibrid fog keletkezni.

Megrajzoltam, hol szeretnék egy kis pluszt…szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_10.JPGMegnéztem egy videót az interneten és a következő alapszabályt fektették le a mikroballon mennyiségével kapcsolatban: mikor úgy érzed eleget raktál belőle a gyantába, akkor még sok kell bele. Valóban. Minél több a por, annál könnyedebb a csiszolás. Rendkívül vastagon vittem fel, hogy legyen miből formázni.szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_11.JPGFélúton már hencegtem a facebook oldalon, és itt most felhívom a képpel még egyszer a figyelmet a szájmaszk használatára.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_12_1.JPG

A csiszolás nagyon könnyen ment a nagy adag mikroballon használatával, de a hátulütő is látszik, elég porózus a felület. Ezt újabb és újabb réteggel lehetne orvosolni, de szorított a határidő és nekem ez így bőven megfelelt.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_3.JPG

A mikroballon mellé az alábbi képen látható készüléket kértem kölcsön abból a bizonyos játszószobából (műhely). Nem tudom mi a neve, de egy kis gyakorlással és több fej kipróbálásával alig bírtam leállni az újabb és újabb rúnák bevésésével, az eszközt pedig csodamasinának neveztem el. A leghatékonyabb csiszolófej az lett ami a fényképen is szerepel.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_1.JPG

Ceruzával rajzoltam valami hasonlót, mint az „igazin”, csak éppen jóval egyszerűbbet és persze inverz lesz, mert a Végtelen háborúban minden motívum domború és nem vésett. 

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_4.JPG

Az első próbálkozás.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_5.JPG

A második már alakul.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_6.JPG

A harmadik panelre már úgy gondolom jól belejöttem.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_7.JPG
szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_8.JPG

Folytattam az ujjakkal meg a Lélek köve körülötti motívummal, mert ez gravírozás tényleg egy nagyon élvezetes része volt az egész projektnek.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_9.JPG
szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_10.JPG

Készen van a kesztyű mindenféle díszítéssel, jöhet a festés.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_2.JPG

2 réteg alapozás autógittel, hogy még simább legyen a felület.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_2_1.JPG

Tökéletesen sima ettől nem lett, csak javult. Karcok eltűntek pórusok maradtak.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_1_1.JPG

A választott bronz színből 2 réteget fújtam, majd túl fényesnek ítéltem meg, ezért nagyon finoman kapott sötétszürkét és ahol túlzásba esett a szürke… ott finoman újból bronzot.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_4_1.JPG

A Végtelen kövek lelőhelye a kézműves bolt gyöngyfűzős részlege, darabja 50 Forint. Lila nem volt, ezért 2 kéket vettem. A nagy Lélek kő pedig egy átlátszó lencse szerűség ez már 300 Ft volt. Félig lecsiszoltam a kis kövek egyik felét, a közepükön átmenő furatokkal egyáltalán nem foglalkoztam.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_13.JPG

A kéket enyhén megfestettem lila akril festékkel, így lett a Tér kövéből az Erő köve. Látva a jó eredményt mindegyiket picit száraz-ecseteltem, hogy szebb legyen a színük. A nagy lencse hátoldalát vastagon kentem sárgával, majd száradás után egy vékony réteg mikroballonos műgyantával zártam.

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_14.JPG
szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_5_1.JPG

A végső lépés a Végtelen kövek tekintetében a színtelen körömlakk a megfelelő csillogás érdekében. 

szmk_diy_csinald_magad_thanos_marvel_avengers_bosszuallok_vegtelen_haboru_kesztu_infinity_gauntlet_war_6_1.JPG

A fentiek alapján a kövek kézműves bolt nélküli elkészítése: narancs,piros,kék,lila,zöld és sárga akril festék bármilyen kőre vagy a kívánt alakú objektumra és színtelen körömlakk.

Az utolsó és egyben legszebb lépés a Végtelen kövek felragasztása a Végtelen kesztyűre pillanatragasztóval. A saját készítésű MARVEL ereklye költsége pár ezer Forint feltételezve, hogy a köveken és a bronz festéken kívül van sok minden otthon, azaz maradékkal nem számolunk.

Elkészült hát a Végtelen kesztyű:szmk_marvel_avengers_infinity_gauntlet_bosszuallok_vegtelen_kesztyu_csinald_magad_thanos_1.JPGszmk_marvel_avengers_infinity_gauntlet_bosszuallok_vegtelen_kesztyu_csinald_magad_thanos_2.JPGszmk_marvel_avengers_infinity_gauntlet_bosszuallok_vegtelen_kesztyu_csinald_magad_thanos_10.JPGszmk_marvel_avengers_infinity_gauntlet_bosszuallok_vegtelen_kesztyu_csinald_magad_thanos_11.JPGszmk_marvel_avengers_infinity_gauntlet_bosszuallok_vegtelen_kesztyu_csinald_magad_thanos_12.JPGszmk_marvel_avengers_infinity_gauntlet_bosszuallok_vegtelen_kesztyu_csinald_magad_thanos_8.JPGszmk_marvel_avengers_infinity_gauntlet_bosszuallok_vegtelen_kesztyu_csinald_magad_thanos_9.JPGszmk_marvel_avengers_infinity_gauntlet_bosszuallok_vegtelen_kesztyu_csinald_magad_thanos_13.JPGszmk_marvel_avengers_infinity_gauntlet_bosszuallok_vegtelen_kesztyu_csinald_magad_thanos_14.JPGAz összes Avengers alkotás együtt:

szmk_diy_marvel_csinaldmagad_vegtelen_kesztyu_amerika_kapitany_sisak_groot.JPG

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét