Talán sokan nem tudjátok, hogy a szupermarketek polcain található élelmiszerek egy része a titokzatos porocskák és folyadékok nélkül élvezhetetlen és főleg eladhatatlan lenne. Az aromák fontosak a kellemetlen mellékízek eltüntetésénél és kellenek ahhoz, hogy az amúgy ízetlen alapanyagok ehetővé váljanak.

Mi történik a zöldségekkel a termőföldtől a készételekig?
Fentieknek az az oka, hogy a modern ipari élelmiszerfeldolgozás először is a dolgok ízét tünteti el. A mezőgazdaság a paradicsomot, burgonyát, karfiolt „optimálissá” tette, hogy az ipar igényeinek megfeleljenek, azaz legyenek könnyen ápolhatók, gyorsan nőjenek, sokat teremjenek. Az íz eközben háttérbe szorul, mivel az élelmiszeripar nem megenni, hanem eladni akarja a termékeit.
Az alapanyagok ízének utolsó maradványai aztán valahol a gépsorok közt vesznek el. Az élelmiszeripar ezeket a termékeket már szinte ízmentesen kapja, szárított, aprított, előkezelt formában. A tyúkot pl. golyócskák formájában, amely úgy néz ki, mint az instant kávé.
Az alapanyagoknak strapabírónak és mindenekelőtt olcsónak kell lenniük. Ám van egy kis gond: ahhoz az illúzióhoz, hogy egy „tyúkhúsleves” azt a látszatot keltse, aminek hívják, hihetően kell a zacskóból kiömlenie és aztán úgy is kell kinéznie, ha leöntik vízzel. Ezen tudnak segíteni az aromák.
A zacskós levesek csak 1-2 gramm szárított húst tartalmaznak granulátum formájában. Ez alig háromszor ennyi eredeti húsnak felel meg. Nincs a világnak olyan szakácsa, aki ebből hús ízt tudna varázsolni négy tányér leveshez. A gyár viszont képes erre 1 gramm „ aromával ”: a gyári ízzel.
A levesben a húskivonatot egyéb anyagok is megelőzik: jódozott só, aroma, ízfokozók (pl. nátrium-glutamát).Ezek alapján túlzás a levesport az elenyésző mennyiségű, milligrammos húskivonat után elnevezni. Ha megnézzük az összetevőket, inkább „jódozott só-aroma-ízfokozó” levesnek kellene hívnunk. Mivel azonban ez nem hangzik túl csábítóan, ezért a feliraton kell szépíteni.
Egyszóval: a leves hazudik!
És még mielőtt kérdeznétek, hogy ez melyik márkára vonatkozik: szinte mindegyikre!
Valódi, friss alapanyagokból készült egyszerű leves receptekért böngésszétek oldalunkat!

Forrás: Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik (Kétezeregy kiadó)