KezdőlapGasztroBestroLaboraroma, avagy a modern élelmiszergyártás legfőbb anyaga

Laboraroma, avagy a modern élelmiszergyártás legfőbb anyaga

Talán sokan nem tudjátok, hogy a szupermarketek polcain található élelmiszerek egy része a titokzatos porocskák és folyadékok nélkül élvezhetetlen és főleg eladhatatlan lenne. Az aromák fontosak a kellemetlen mellékízek eltüntetésénél és kellenek ahhoz, hogy az amúgy ízetlen alapanyagok ehetővé váljanak.

Aromákkal dúsított levesporok /Fotó:canva.com

Mi történik a zöldségekkel a termőföldtől a készételekig?

Fentieknek az az oka, hogy a modern ipari élelmiszerfeldolgozás először is a dolgok ízét tünteti el. A mezőgazdaság a paradicsomot, burgonyát, karfiolt „optimálissá” tette, hogy az ipar igényeinek megfeleljenek, azaz legyenek könnyen ápolhatók, gyorsan nőjenek, sokat teremjenek. Az íz eközben háttérbe szorul, mivel az élelmiszeripar nem megenni, hanem eladni akarja a termékeit.

Az alapanyagok ízének utolsó maradványai aztán valahol a gépsorok közt vesznek el. Az élelmiszeripar ezeket a termékeket már szinte ízmentesen kapja, szárított, aprított, előkezelt formában. A tyúkot pl. golyócskák formájában, amely úgy néz ki, mint az instant kávé.

Az alapanyagoknak strapabírónak és mindenekelőtt olcsónak kell lenniük. Ám van egy kis gond: ahhoz az illúzióhoz, hogy egy „tyúkhúsleves” azt a látszatot keltse, aminek hívják, hihetően kell a zacskóból kiömlenie és aztán úgy is kell kinéznie, ha leöntik vízzel. Ezen tudnak segíteni az aromák.

A zacskós levesek csak 1-2 gramm szárított húst tartalmaznak granulátum formájában. Ez alig háromszor ennyi eredeti húsnak felel meg.  Nincs a világnak olyan szakácsa, aki ebből hús ízt tudna varázsolni négy tányér leveshez. A gyár viszont képes erre 1 gramm „ aromával ”: a gyári ízzel.

A levesben a húskivonatot egyéb anyagok is megelőzik: jódozott só, aroma, ízfokozók (pl. nátrium-glutamát).Ezek alapján túlzás a levesport az elenyésző mennyiségű, milligrammos húskivonat után elnevezni. Ha megnézzük az összetevőket, inkább „jódozott só-aroma-ízfokozó” levesnek kellene hívnunk. Mivel azonban ez nem hangzik túl csábítóan, ezért a feliraton kell szépíteni.

Egyszóval: a leves hazudik!

És még mielőtt kérdeznétek, hogy ez melyik márkára vonatkozik: szinte mindegyikre!

Valódi, friss alapanyagokból készült egyszerű leves receptekért böngésszétek oldalunkat!

Forrás: www.canva.com

Forrás: Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik (Kétezeregy kiadó)

Baranyai Eszter
Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. :)
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legnépszerűbb