2021. április 18.
KezdőlapNemdobomelKörnyezetvédelemRadikálisan csökkenthető a károsanyag-kibocsátás a kidobott ételekből készült üzemanyaggal

Radikálisan csökkenthető a károsanyag-kibocsátás a kidobott ételekből készült üzemanyaggal

“Megújuló energiaforrásként” hasznosíthatják az élelmiszerhulladékot a hvg.hu cikke alapján.

Az élelmiszerhulladékot most is világszerte hasznosítják, igaz, metángáz formájában. Egy csapat tudós azonban úgy látja: másfajta felhasználás is létezik, amivel tovább enyhíthetnénk a környezetre nehezedő terhet.

Az élelmiszerhulladékból előállított üzemanyag jelentősen csökkentheti a repülésből származó széndioxid-kibocsátást – állapították meg a BBC híre szerint amerikai kutatók, akik egy alternatív üzemanyagot, biodízelt mutatnak be a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban.

Az élelmiszerhulladékok újrahasznosításával ma elsősorban metángázt állítanak elő, ám tengerentúli kutatók szerint a folyamat során akár egy paraffin-szerű anyag is készülhetne, amely a sugárhajtóműveket működteti. Ez az újfajta üzemanyag szerintük mintegy 165 százalékkal csökkentheti a károsanyag-kibocsátást.

A zöld üzemanyag előállítása eddig is fontos célja volt néhány vállalatnak, ám e piaci szereplők nagyobb részt inkább dízellé alakítják a megmaradt növényi olajokat, valamint zsírhulladékot. Ennek oka, hogy a folyamat már kiforrott és nem igényel extra lépéseket, illetve költségeket.

A kutatók által most bemutatott alternatív módszer azonban a költségek féken tartása mellett képes repüléshez is használható üzemanyaggá alakítani az élelmiszerhulladékot, az állati trágyát és a szennyvizet. Az eljárás hátterében az áll, hogy mielőtt a nedves hulladék metánná alakulna, a kutatók megszakítják a folyamatot, hogy illékony zsírsavak (VFA) termelődjenek a metángáz (CH4) helyett.

A kutatók állítják, a művelet megfelel azoknak a szigorú minőségi kritériumoknak, amelyeket a légügyi hatóságok írnak elő a repülőgép-üzemanyagokra vonatkozóan. Az újonnan létrejövő üzemanyaggal ráadásul – ha helyesek a számítások – mintegy 34 százalékkal kevesebb korom termelődik.

A szakemberek most az eljárás tökélesítésén dolgoznak, hogy már 2023-ban útnak indíthassák az első tesztrepüléseket, amelyek során az újfajta üzemanyagot tankolják majd a repülőkbe. A hírek szerint ehhez a Southwest Airlines közreműködését kérték.

Az eredeti cikk: https://hvg.hu/tudomany/20210317_metangaz_paraffin_elelmiszerhulladek_karosanyag_uzemanyag_repulok_repules

Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

  +  12  =  16

Legnépszerűbb