Mogyorókrémek – A Szupermenta program legújabb tesztje

493
Nemcsak a gyerekek kedvence.

A mogyorókrémek szinte minden család kamrájában megtalálhatók. De milyen is az igazán minőségi?

A Szupermenta program mögött a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal munkatársai állnak. A program célja élelmiszeripari termékek tesztelése, ami nem csak érzékszervi vizsgálatot jelent, hanem a Nébih laboratóriumaiban végzett méréseket és a termékek hatósági ellenőrzését is. Ez azt is jelenti, hogy bekérik a termékek gyártmánylapját, és azt is vizsgálják a laboratóriumi vizsgálatok alapján, hogy a termék összetevői egyeznek-e a termékcímkén feltüntetett alapanyagokkal. A vizsgálatok eredményei nyilvánosak, a program honlapján (www.szupermenta.hu) megismerhetők.

Kenyérre kenve vagy magában, mindegy, csak mogyorókrém legyen. Forrás: canva.com

A nagy mogyorókrémteszt

2021. januárjában a mogyorókrémek, a gyerekek és felnőttek egyik kedvenc csemegéje került górcső alá. Rengetegféle mogyorókrémmel találkozhatunk az üzletek polcain, amelyek mogyorótartalma nagyban eltér egymástól, 2%-tól egészen 15%-ig. Természetesen ezek minősége is nagyon változó.

Azoknál a termékeknél, ahol valamilyen mentességet (laktóz, glutén) jelöltek meg a gyártók, vizsgálta a hatóság, hogy valóban nem tartalmazzák-e az allergén anyagot. Örömteli eredmény, hogy a vizsgálatok az ilyen termékek egyikénél sem tudták kimutatni az érzékenységgel küzdő vásárlók számára allergizáló összetevőt.

Tudvalevő, hogy a mogyorókrémek cukor és zsírtartalma jelentős, ezért a tápértékük is nagyon magas. A cukor, transzzsírsav tartalom ellenőrzések során sem találtak eltérést a feltüntetett és a vizsgálat mennyiségek között. Általánosságban elmondható, hogy a többi összetevő vizsgálatakor sem találtak eltéréseket a szakemberek.

A termékcímkék jogszabályok szerinti összeállításában azonban több hiba is felmerült. Az összetevők helytelen megnevezése, az allergének nem megfelelő jelölése, olvashatatlanul kicsi betűméret, rossz tápértékjelölés, csak néhány a hibák közül.

Az érintett élelmiszer vállalkozókat figyelmeztették, a hibák kijavítására szólították fel.

A legjobbak

És akkor nézzük, melyek azok a gyártók és termékek, akik elnyerhették a Szupermenta emblémát:

  1. Ferrerro Nutella Kenhető kakaós mogyorókrém (400g)
  2. CBA Piros Kakaós mogyorós krém (400g)
  3. Bio Bionella Mogyorós Nugátkrém (400g)
Vásárláskor érdemes megnézni a termékcímkét. Forrás: canva.com

Amikor mogyorókrémet vásárolunk, érdemes megnézni a termékcímkén a mogyorótartalmat illetve a termék cukortartalmát is, mert mint láthattuk, nagy eltérések lehetnek.

(forrás: www.szupermenta.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét