2021. április 18.
KezdőlapGasztroCsúsztatott palacsinta (amilyen egyszerű, annyira szeretjük)

Csúsztatott palacsinta (amilyen egyszerű, annyira szeretjük)

Ennek a csúsztatott palacsintának a receptjét még sok évvel ezelőtt a sógornőmtől kaptam, azóta már milliószor megcsináltam, és örök kedvenc a gyerekeim körében. Elkészítése nagyon egyszerű, csupán 1-2 apróság van, amire érdemes odafigyelni, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Nagy előnye, hogy akár tortaként is megállja a helyét, csak díszítés kérdése.

Hozzávalók 1 nagy csúsztatott palacsintához (kb. 14 szelet):

8 tojás

10 dkg vaj vagy margarin

10 dkg porcukor

20 dkg liszt

5 dl tej

2 zacskó vaníliás cukor

15 dkg csokoládé (tortabevonó is jó)

egy pici étolaj

szórócukor, gyümölcs vagy bármi a díszítéshez

Egy szelet csúsztatott palacsinta – tortaszeletként is megállja a helyét. Fotó:Baranyai Eszter

Elkészítése:

A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem (ezt mindig keverőgépben teszem, dolgozzon az helyettem). Ha kihabosodott, egyesével hozzáadom a tojások sárgáját, óvatosan, nem nagy fordulaton keverve, nehogy kicsapódjon és ikrás legyen a massza. (Ha véletlenül mégis az lenne, az sem nagy gáz, amikor elkezdjük adagolni hozzá a lisztet és a tejet, összeáll.) Amikor elkevertem az összes sárgáját benne, akkor felváltva adagolom hozzá a lisztet és a tejet (hogy ne csomósodjon össze), amíg ezek el nem fogynak. Közben (vagy ezután) a tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verem (szilárd legyen, de ne ikrásodjon ki). A felvert tojásfehérjét hozzáadagolom a kikevert tésztához, de ezt már kézzel teszem, vigyázva, hogy a habot ne törjem össze. Végül egy jó habos keveréket kapok.

Egy palacsintasütőt nagyon vékonyan kikenek olajjal, előmelegítem a tűzhelyen, majd belemerek kb. 2 evőkanál masszát. Kicsit elegyengetem, hogy szépen terüljön, majd gyenge lángon, lehetőség szerint lefedve (én egy nagy üvegfedővel szoktam) addig sütöm, amíg a palacsinta tetején a hab meg nem fő. Ezt a típusú palacsintát nem fordítom meg, hanem ha már jónak ítélem, akkor egy tálba kicsúsztatom úgy, hogy a sült fele legyen alul, a habos fele pedig felül.

Jön a következő adag: nagyon vékony olajozás, 2 evőkanál massza a palacsintasütőbe, elegyengetés, lefedés, sütés gyenge lángon. A különbség csak annyi, hogy ezt nem a sült felével lefelé csúsztatom ki a tálra, hanem ráborítom az előző palacsintára, tehát a sült fele van felül.

Minden továbbival ugyanígy járok el, amíg az összes masszám el nem fogy. (Mivel ez egy sűrű tészta, nekem összesen 5-6 db szokott kijönni belőle.) A csúsztatott palacsinta „tortánk” formája annál szebb lesz, minél egyenletesebben tudjuk egymásra borítani a rétegeket.

Amikor az utolsó darabot is a torony tetejére borítottam, csokit olvasztok egy pici olajjal, és a még langyos „tortám” tetejére öntöm. Elsimítom, díszítem ízlésem, és az otthon fellelhető díszítő anyagok szerint.

Segítségül itt egy videó az elkészítéshez:

Baranyai Eszter
Vendéglátóipari szakközgazdászként több, mint 20 éve foglalkozom a gasztronómiával. A kisgyermekeimmel itthon töltött idő alatt cukrásznak tanultam, és nagy álmom volt egy saját cukrászda nyitása. Ezt végül nem valósítottam meg, viszont azóta is a gasztronómia és a desszertek szerelmese vagyok, így ebben a témában hozok nektek újdonságokat, érdekességeket, ínycsiklandó falatokat. 🙂
Kapcsolódó cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

4  +  6  =  

Legnépszerűbb